DIZAT ĆE KREDITE

Za FBiH najvjerojatnije neće biti četvrte tranše MMF-a

novac
VL FOTO
11.06.2011.
u 10:40

Federacija BiH više ne može računati na izvor sredstava iz stand-by aranžmana s MMF-om

Uskoro bi trebao uslijediti rebalans federalnog proračuna. Naime, nelegalna Vlada FBiH je već raspravljala o pripremama vezanim za rebalans proračuna FBiH za ovu godinu.

Prelivanje novca

S druge strane, nakon obavljenog razgovora s predstavnicima MMF-a, potvrđeno je da Vlada FBiH ne može računati na izvor sredstava iz stand-by aranžmana. I nelegalno imenovani ministar za pitanja branitelja i invalida Zukan Helez izjavio je kako najvjerojatnije neće biti četvrte tranše stand-by aranžmana od međunarodnig financijskih partnera. Federaciji BiH prijeti mogućnost da 2014. dođe u situaciju da vraća više stotina milijuna KM, rekao je. Drugim riječima to znači da je rebalans proračuna neminovan, a koje će se mogućnosti iznaći za njegovo rebalansiranje, teško je reći. Naime, ako se uzme u obzir činjenica prema kojoj je i usvojeni proračun isključivo socijalne naravi, po svemu sudeći novac će se samo prelijevati između različit kategorija proračunskih korisnika. Prema službenim informacijama, do sada je izvršen pregled svih proračunskih korisnika kako bi se pronašle neke mogućnosti da se postignu uštede. I ono što je nelegalna Vlada obećavala, teško će biti moguće izvesti. No, ono što se sa sigurnošću može tvrditi je činjenica da će rebalans proračuna biti na visini onog koji je već usvojen uz unutarnje prestrukturiranje. Postoje i razmišljanja prema kojima bi se deficit prikazan u proračunu pokrio kroz izdavanje vrijednosnih papira. Isto tako nije tajna kako Vlada računa i na dio sredstava od dobiti društava gdje je većinski vlasnik. Podsjećanja radi, ovogodišnji proračun FBiH, odnosno ukupni prihodi iznose 1,699 milijardi KM, što je u odnosu na prošlogodišnji proračun manje za 164 milijuna KM.

Proračun socijalni

Pri njegovoj izradi u obzir su uzete odredbe Sporazuma s MMF-om, kao i preuzete obveze. Uz to, prijedlog proračuna usuglašen je s tri bitna federalna zakona koje je predložila stara Vlada: o ostvarivanju ušteda, o plaćama i naknadama u organima vlasti te o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH. Od ukupnog iznosa, na porezne i neporezne prihode se odnosi 1.446,4 milijuna maraka. Ostatak od 252,9 milijuna KM predstavlja proračunske primitke koji će, kako je predviđeno, biti osigurani kreditima Europske komisije (58,7 milijuna KM) i MMF-a (194,2 milijuna KM), a uvjet za dobivanje sredstava je ispunjenje svih obveza iz Pisma namjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?