istražna komisija

Za katastrofu u Fukushimi krivo "ljudsko djelovanje"

fukushima, japan (1)
AFP/PIXSELL
05.07.2012.
u 08:03

Katastrofa je mogla biti "predviđena i spriječena", a njezine posljedice mogle su se "ublažiti učinkovitijom organizacijom", stoji u izvješću

Kriza u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi bila je "katastrofa temeljito izazvana ljudskim djelovanjem", zaključilo je japansko parlamentarno istražno vijeće. Prema njihovu mišljenju katastrofa je mogla biti "predviđena i spriječena", a njezine posljedice mogle su se "ublažiti učinkovitijom organizacijom". U svom izvještaju istražno vijeće nabrojalo je brojne nedostatke u postupanju, kako vladinih organizacija tako i samih vlasnika postrojenja, Tokyo Electric Power (Tepco).

Istovremeno s podnošenjem izvješća istražnog vijeća koje je razjasnilo što se zapravo dogodilo u Fukushima Daiichi nuklearnom postrojenju danas bi se u Japanu ponovno trebao pokrenuti jedan od brojnih nuklearnih reaktora koji su ugašeni nakon katastrofe u ožujku prošle godine. Japanski premijer Yoshihiko Noda, iako suočen sa snažnim negodovanjem, javlja BBC, smatra kako je za ekonomiju zemlje neophodan povratak nuklearnim elektranama iako se još uvijek procjenjuje njihova sigurnost za okolinu.

Još u prosincu prošle godine istražno vijeće zaduženo za istragu katastrofe u Fukushimi zaključilo je da su Tepco i državne nuklearne agencije zakazale u "poduzimanju preventivnih mjera pri procjeni šteta koje bi u slučaju tsunamija nuklearne elektrane mogle prouzročiti". Na meti kritika tada se našao i bivši premijer Naoto Kan zbog prespore intervencije nakon udara tsunamija i uskraćivanja informacija javnosti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?