POGREŠKA

Za posao u državnoj službi, po zakonu, poželjni nasilnici

nasilje, žrtva, silovanje, zlostavljanje
Profimedia
14.03.2012.
u 09:24

Jedino pozitivno je što je državna vlada spremna prihvatiti sugestije i ispraviti nedopustivu pogrešku u Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH

Apsurdnostima propisa u BiH nema kraja, a posljednji primjer je Zakon o državnoj službi u institucijama BiH koji, vjerovali ili ne, preferira zapošljavanje nasilnika u obitelji.

Prihvatiti sugestije

Pozitivno je što je državna vlada spremna prihvatiti sugestije i ispraviti nedopustivu pogrešku u jednom tako važnom državnom zakonu. Vijeće ministara BiH je na zadnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog izmjena spomenutog zakona koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Izmjenama zakona brisat će se odredba prema kojoj je jedan od općih uvjeta za postavljenje državnog službenika prestanak pravne posljedice osude za kazneno djelo nasilja u obitelji, izrečene pravomoćnom sudskom presudom, sukladno kaznenim zakonima. Vijeće se odlučilo na ovakav korak nakon preporuke ombudsmana za ljudska prava BiH koji je zatražio njezino brisanje, uz obrazloženja da je ova odredba diskriminirajuća i da nije sukladna relevantnom zakonodavstvu i

Ustavu BiH. Predsjedateljica Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH Nives Jukić pojašnjava za Večernji list da je njihova reakcija prema državnoj vladi bila logična, jer se osobe koje nisu počinile nasilje u obitelji stavljaju u apsurdnu situaciju da dokazuju nešto što se ne može dokazati.

Pravna nesigurnost

- Formulacija navedenog Zakona o državnoj službi ne samo što je stvorila pravnu nesigurnost, iz razloga što kandidati koji nisu počinili

kazneno djelo nasilja u obitelji i koji nisu osuđeni ne mogu dokazati da su prestale pravne posljedice presude za kazneno djelo, ne mogu dokazati da ispunjavaju uvjete natječaja jer su u suprotnosti s odredbama Zakona o kaznenom postupku i Kaznenom zakonu koji su na snazi u BiH, kaže Jukić. Institucija ombudsmana je po službenoj dužnosti otvorila predmet, a prema odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, povodom javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Odbora državne službe za žalbe. Ovaj natječaj je objavila Agencija za državnu službu BiH, gdje je kao jedan od uvjeta navedeno “da je kandidatu prestala pravna posljedica presude za kazneno djelo nasilja u obitelji, izrečene pravomoćnom sudskom presudom, a sukladno kaznenim zakonima’’, što je sukladno članku 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. Predsjedateljica Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH Nives Jukić ističe kako je posebna zabrinutost ombudsmana zbog činjenice da se osobama koje su počinile kazneno djelo nasilja u obitelji uopće omogućava da konkuriraju za pozicije državnih službenika u institucijama BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?