BLOKADE BOŠNJAKA

Za ravnatelja policije traže ZZO i zgradu institucija

Vlada HNŽ
11.09.2013.
u 09:00

Zbog ucjena vezanih uz ZZO blokirana je sistematizacija, odnosno rebalans Zavoda za 2013. otkazana sjednica Vlade HNŽ-a

Sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije jučer nije održana zbog pokušaja dijela ministara iz redova bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA da izvjesno ‘gubljenje’ pozicije ravnatelja policije kompenziraju s drugim dužnostima u županijskoj vlasti.

Palo na koordinaciji

Kako doznaje Večernjak, prije sazvane sjednice županijske Vlade održana je redovita koordinacija na kojoj se predlažu određene promjene dnevnog reda koji predlaže premijer, ili se pokušavaju postići dogovori političke naravi. Na toj sjednici su, naime, predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka došli do razmimoilaženja s obzirom na dodatne političke zahtjeve koje su uputili predstavnici SDP-a i SDA. 
Naime, na koordinaciji su predstavnici ovih stranaka zatražili značajan broj pozicija u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, ali i inzistirali na tome da praktično odrede gdje će se nalaziti zgrada budućih zajedničkih institucija HNŽ-a. Kada se shvatilo da ova pitanja nadilaze mogućnosti dogovora, odnosno političke trgovine premijera i ministara, zaključeno je da se ne može održati sjednica županijske Vlade. O tome će razgovarati i izaslanstva HDZ-a BiH i SDA na sastanku 16. rujna u Sarajevu. Jedna od točaka koje su se inače jučer trebale naknadno uvrstiti je i potvrda imenovanja novoimenovanog ravnatelja uprave policije HNŽ-a Dragana Brkića kojega je jednoglasno potvrdio neovisni policijski odbor.

Podstanarski status

Većinske bošnjačke stranke protive se da mjesto na kojemu se nalazio Amir Begić sada pripadne Hrvatu, iako su svjesne kako se ta procedura sada praktično ne može legalno zaustaviti izuzev blokadom rada županijske Vlade. I u slučaju da Vlada odbije imenovanje Brkića za policijskog ravnatelja, konačnu riječ o tome ima neovisni policijski odbor koji o toj točki treba ponovno glasovati. Zbog toga se i oteže održavanje sjednice Vlade, ali i ovoga odbora na kojoj bi se našla ova točka. Odmah su zbog toga pokazani drugi apetiti u pogledu pridobivanja pozicija u županijskim institucijama, ali i promjene planova vezanih uz izgradnju nove zgrade koja bi dovela do ušteda u županijskom proračunu. Čak i sjedište županijske Vlade u Mostaru se nalazi u zgradi bivšeg Đačkog doma u središtu Mostara čiji je vlasnik grad, zbog čega je čak podnesena tužba zbog višegodišnjeg neplaćanja najamnine. Gotovo sva ostala ministarstva, institucije, uprave i agencije su u iznajmljenim prostorima za što se svake godine plaćaju višemilijunski iznosi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?