BRANITELJI

Za reviziju branitelja potrošit će 3,5 milijuna KM, a Vlada ide na sud

Vlada
VL FOTO
13.01.2012.
u 09:40

Troškovi ureda za reviziju golemi, a zakonitost njihova rada upitna zbog tužbi oštećenih

Ured za reviziju branitelja Federacije BiH u prošloj godini iz proračuna Federacije BiH, po osnovi troškova provođenja revizije iz braniteljsko-invalidske zaštite, potrošio je 2,97 milijuna maraka. I ove godine su za nastavak poslova revizije branitelja i invalida rata tražili isti iznos, ali im je Vlada FBiH za ovu godinu umanjila iznos i odobrila im nešto više od 1,5 milijuna maraka.

Novi troškovi i tužbe

Kad se milijunskim troškovima koje pravi Ured za reviziju branitelja i invalida rata, dodaju troškovi tužbi koje zbog pogrešaka u reviziji protiv njih planira podići na stotine bivših pripadnika Armije BiH i HVO-a, postavlja se pitanje čemu takav ured uopće služi. Samo preko redakcije Večernjaka tužbu protiv Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida rata najavilo je više od 10-ak pripadnika HVO-a koji su na nezakonit način ostali bez svojih mirovina. Dok oni preko odvjetnika spremaju tužbe a ured za reviziju traži milijune za nastavak rada, resorni federalni ministar Zukan Helez, hvali se uštedama koje će na godišnjoj razini iznositi, kako je rekao, oko 12 milijuna maraka.

HNS poziva na bojkot

Spomenimo da je Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, analizirajući problematiku braniteljske populacije, zadužilo županijske ministre za pitanja branitelja, ali i uprava, da podnesu kaznene prijave protiv odgovornih osoba u federalnom Ministarstvu branitelja zbog nezakonitog postupanja u provedbi seta zakona kojima su regulirana prava branitelja. Zadužuju se, stoji u zaključku, predsjedatelji klubova hrvatskog naroda u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrenu inicijativu za održavanje tematske sjednice na kojoj bi se raspravljalo o procesu revizije. HNS je pozivao sve općinske, gradske i županijske službe za pitanja branitelja da u cilju pune provedbe zakona koordiniraju i rade samo s timovima koji su formirani sukladno Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava braniteljsko-invalidske zaštite.

Ključne riječi

Komentara 8

MO
mošnjo
13:32 13.01.2012.

Treba mi broj od revizorskog tima ja ču im dati podatke od najmanje 10 lažnih invalida,i invalida koji nemaju invalidnost ni 10%,a sredili su 70ili 80%,i sad oni patriote,oni ratovali,to je smece divljacko,sve ima skinuti i pa vrate novac,

OB
-obrisani-
03:00 14.01.2012.

. ...branitelji...... ima ih, ima a da cak ni hrvatsku nisu vidjeli.... naravno da ce ovo donijeti buru nezadovoljstva . . i bas mi je drago da se to pocelo rijesavati. . .

MO
mošnjo
13:21 13.01.2012.

Evo gdje HNS gubi kredibilitet,stali su na stranu lopova i prevaranata,a ne na stranu pravde i borbe protiv korupcije,i iz ovog se može isčitati koju politiku HNS provodi,ali neče dugo,i kriminalistička organizacija u bih če pasti kao u HR, pa ljudi zašto nama hrvatima revizija nije u interesu ako znamo da su muslimani zloupotrbili invalidnine tri puta više od nas ili je možda obrnuto?Revizija po svaku cijenu,revizija privatizacije isto tako,to su najavili platformaši,ako ne izlažu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?