VLADA RS-a

Za sada siguran ostanak samo hrvatskog ministra D. Čordaša

dzombic
26.02.2013.
u 09:27

U idućih desetak dana RS dobiva novu Vladu s barem četiri nova ministra

Nova Vlada Republike Srpske trebala bi stupiti na scenu za desetak dana, a tko će sve biti u njoj znat će se do kraja ovog tjedna. Nakon nekoliko dana bez konkretnih informacija, predsjednik RS-a Milorad Dodik potvrdio je da se ide u “osvježavanje” izvršne vlasti te da bi u novoj entitetskoj Vladi moglo biti četiri do pet novih imena.

Razgovor s Džombićem

O tome je jučer trebao razgovarati i s još uvijek aktualnim premijerom Aleksandrom Džombićem. Dodik je naglasio da je usprkos planiranim promjenama situacija u RS-u redovna i da nema nikakve žurbe kada je riječ o rekonstrukciji Vlade te da će se sve raditi sukladno procedurama. - I za to postoji suglasnost svih i efikasno ćemo sve provesti, koliko to vremenski dopušta da se ide u ostavku Vlade. Nakon toga slijedi prijedlog mandatara, koji će za dan ili manje imati sastavljene strukture nove Vlade, izjavio je Dodik dodavši da mediji nisu pogodili u svojim špekulacijama o tome koji će ministri biti zamijenjeni. Neizvjesno je i što će biti s ministrima koji dolaze iz drugih stranaka, SP-a i DNS-a.

Blokade u Federaciji

Dodik je pozvao ove stranke da i one preispitaju rad svojih ministara. Čini se kako je jedini siguran član nove entitetske Vlade Davor Čordaš, koji kao kandidat HDZ-a BiH obnaša dužnost ministra za izbjegle i raseljene osobe u Vladi RS-a. To je potvrdio sam Dodik koji smatra važnim da SNSD zauzvrat dobije jednu ministarsku poziciju prilikom rekonstrukcije Vlade FBiH. Kada će se ta rekonstrukcija provesti nitko ne zna. Za razliku od RS-a, gdje će sva procedura oko promjene Vlade biti obavljena u za to predviđenim proceduralnim rokovima, u Federaciji je već mjesecima na sceni opstrukcija utemeljena na zloupotrebi ustavnih ovlasti od predsjednika entiteta, a u zadnje vrijeme i dijela izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ovakvi primjeri opstrukcija i blokada nisu zabilježeni u demokratskoj povijesti BiH, pa je i njihov kraj nezahvalno prognozirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?