BLOKADA RAČUNA

Za samo mjesec dana blokirana čak 633 računa

Blokada
04.05.2013.
u 11:40

Izvješćem Centralne banke 
BiH dobiveni zanimljivi podaci

Zaključno s jučerašnjim danom u BiH ima 62.140 blokiranih računa poslovnih subjekata. Prema najnovijem izvješću Centralne banke BiH, broj blokiranih računa povećao se za 633 u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje. Podaci iz posljednjeg izvještajnog mjeseca pokazuju da je 37.953 tvrtki imalo barem po jedan blokirani račun. To znači da se i dalje, od studenog prošle godine kada je objavljeno prvo izvješće o blokiranim računima poslovnih subjekata, nastavlja trend povećanja broja blokiranih računa koje poduzeća imaju otvorene u komercijalnim bankama na prostorima BiH.

Loše stanje

Podatke o blokadi računa CB BiH dostavljaju komercijalne banke koje posluju u BiH – njih 10 u RS-u i 18 u FBiH. Odluku o javnom objavljivanju podataka blokiranih računa poslovnih subjekata donijelo je Upravno vijeće CB BiH u listopadu prošle godine. Podaci se kontinuirano ažuriraju, a dostupni su na web-stranici CB BiH. Ove brojke su u svakom slučaju ozbiljno upozorenje, jer govore o sve lošijoj likvidnosti, ali i uopće stanju bh. poduzeća. Uvid u popis otkriva da su računi blokirani poduzećima koja se bave potpuno različitim djelatnostima. Ima tu svega, ali najzanimljiviji su poslovni subjekti kojima je blokirano više računa u različitim bankama. Takav je slučaj, primjerice s tvrtkom “AB Technics” iz Sarajeva, kojoj su trenutačno blokirani računi u četiri banke. U još težoj situaciji je “Jonuz company” iz Sarajeva, kojoj su blokirani računi u čak 7 komercijalnih banaka u BiH. Tu su i nekada vrlo ugledne proizvodne kompanije, poput proizvođača mineralne vode Ilidžanskog dijamanta, kojoj su blokirani računi u tri banke. Osam blokiranih računa u različitim bankama ima Grafičko dioničko društvo “Polet” iz Sarajeva, dok “Dardanija“ koja je vlasnik hotela na jednoj od najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu, ima šest blokiranih računa. Isti broj blokiranih računa ima i sarajevski “Feroelektro”, dok je sedam takvih računa na ime “Data Project Elektronics”.

Velike afere

Među računima koji se nalaze na “crnoj listi” Centralne banke BiH su i oni u vlasništvu kompanije koje su bile akteri velikih afera. Takav je slučaj s “Nekretninama Pelak“, koje su veliki broj bh. građana zavili u crno višestrukom prodajom istih stanova i kuća. Široj javnosti su poznata i imena tvrtki PC Kids, LOK institut, Bitumenka, Europlakat,Šipad, Sabix, Hidrogradnja, BH Airlines, kao i BH Petrol koji ima blokiranih 10 računa u različitim bankama. Među rekorderima je i Sa Dundee Group s 14 blokiranih računa te jedna od najvećih tvrtki za čišćenje i održavanje stambenih objekata u BiH Eko-ing. MIMS, grupacija u vlasništvu obitelji Selimović, ima 10 blokiranih računa. Očekivano, na popisu kompanija s blokiranim računima dominiraju one sa sjedištem u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?