Šok u BiH

Za sitniš su me silovali svi kojima me baka podvodila

manjic
Foto: VL
1/3
17.03.2010.
u 21:00

Ono što se činilo kao običan bijeg tinejdžerice od kuće, pretvorilo se u veliku aferu.

Seksualno zlostavljanje sedamnaestogodišnje Romkinje iz Bratunca u istočnoj Bosni uzdrmalo je političku scenu u Bosni i Hercegovini. Malodobna M. M. od 3. veljače vodila se kao nestala, a policija ju je pronašla prije nekoliko dana kod rođaka te potom smjestila u “sigurnu kuću”. Ono što se u prvi trenutak činilo kao običan bijeg tinejdžerice od kuće, poslije njezina razgovora s policijom pretvorilo se u veliku aferu uz koju se vezuju trgovina ljudima, navođenje na prostituciju i seksualno zlostavljanje malodobnice.

Djevojka je navodno policiji ispričala kako je od 2006. godine bila prisiljavana na prostituciju, a posebno šokantno zvuči njezina tvrdnja da je organizator podvođenja bila njezina baka, Mevla, s kojom je djevojka i živjela u Bratuncu. Prema neslužbenim informacijama, djevojka je policijskim istražiteljima dala popis “klijenata”, a potom su u utorak obavljene pretrage i uhićenja na više mjesta u Srebrenici i Bratuncu. Uza zamjenika načelnika općine Srebrenica, Ćamila Durakovića, policija je privela i ravnatelja srednjoškolskoga centra u Bratuncu Nikolu Rankića, nekoliko profesora iz istog školskog centra te lokalnog muslimanskog svećenika i nekoliko policijskih službenika. Javnost je posebno iznenadilo to što su policijskom istragom u ovom slučaju obuhvaćena i dvojica visokopozicioniranih dužnosnika vladajuće SDA. I dok je policija zamjenika načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića svezanog odvela na saslušanje, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović iskaz je policijskim inspektorima dao u svom uredu u Sarajevu. Ne zna se na kakva je pitanja ministar odgovarao i kako se uopće povezuje s istragom. On sam odlučno je opovrgnuo bilo kakvu umiješanost u slučaj, kazavši kako ga s malodobnom djevojkom povezuje samo to što je u skupini učenika koje je on stipendirao.

– Mislim da je ovo vrlo ružan i nizak način kako bi se netko diskreditirao. U politici ima mnogo načina da se politički borite. Ovo svakako nije taj način – kazao je Ahmetović uz ocjenu da je žrtva političke montaže. Njegove stranačke kolege tvrde kako je Ahmetović, koji je tek prije nekoliko mjeseci preuzeo ministarstvo sigurnosti, svojim radom zasmetao mnogima u BiH. Sarajevski mediji u prvi plan ističu i to da istragu vode policija i pravosuđe u Republici Srpskoj, a ima i tvrdnji kako je ovo pokušaj vlasti u RS-u da “discipliniraju” tamošnje bošnjačke političke predstavnike.

Policija, koja je danas iz pritvora pustila većinu uhićenih, za sada ne komentira ove optužbe. Ministar Ahmetović, pak, nastavlja normalno raditi. Od danas do petka je u službenom posjetu Zagrebu na poziv kolege Tomislava Karamarka.

Ključne riječi

Komentara 36

OB
-obrisani-
14:33 18.03.2010.

Muslimani NEMAJU svećenike. Muslimani imaju vjerske službenike. Novinare i uredništva bismo trebali bolje informirati..

OB
-obrisani-
22:30 17.03.2010.

Ja sam gledao sipsak upetljanih - pravo bratstvo i jedinstvo....Čak bratski narodi preovlađuju ubjedljivo. A kako se došlo do ministra, još nije razjašnjeno. Po meni, biće da je nekoga dobro nažuljao. Iako je sve bez ikakve sumnje, jer to vodi najobjektivnija i najnepristranija policija na ovim prostorima.

DO
doktorica
08:33 18.03.2010.

Skinite već jednom taj članak i sliku te nesretnice.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije