PROMJENA

Za uvoz automobila u BiH više nije bitna starost nego kvaliteta motora

promet
arhiva vl
23.10.2010.
u 10:26

Umjesto godišta sada je važno ispunjava li auto koje se uvozi uvjete koje je odredilo Vijeće ministara

Iako odluka o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina u BiH neće biti automatski ukinuta uvođenjem sustava homologacije, stanovnici BiH će od 1. studenoga moći uvoziti polovna vozila bez obzira na godine starosti, ali s “euro 3” motorom. Ovo je Glasu Srpske rekao predstavnik konzorcija izabranog za provedbu sustava homologacije u BiH Drago Talijan.

Prijelazno razdoblje

Istaknuo je da će u prijelaznom razdoblju po objavljivanju propisa o homologaciji Vijeća ministara BiH odluku o zabrani uvoza staviti izvan snage. - Homologacija predstavlja kombinaciju pregleda vozila i pregleda dokumentacije. Svi dijelovi i vozilo kao cjelina moraju ispunjavati uvjete propisane pravilnikom o homologaciji - rekao je Talijan. Dodao je da će se homologacija obavljati prilikom carinjenja vozila. - Kada se vozilo prijavi za carinjenje, mora se obaviti homologacija. Po dobivanju potvrde koja dokazuje da vozilo ispunjava sve uvjete, završava se carinjenje - naglasio je Talijan.

Postoje bojazni


Prema njegovim riječima, cijena homologacijskog pregleda u Bosni i Hercegovini naplaćivat će se u ovisnosti o vrsti automobila. - Homologacija tipa vozila počet će 1. prosinca ove godine. Radi se o propisima za uvoz novih vozila i ona sva moraju biti ispitana, ali to neće biti problem jer ta vozila ispunjavaju norme - naglasio je Talijan. - Homologacija ne tretira starost vozila, već provjerava usklađenost stanja vozila sa propisanim zahtjevima u pravilniku. Ne može se reći da će uvoz biti ograničen na vozila starosti do 12 godina, ali proizvođači su “euro 3” motore u vozila počeli ugrađivati 1998. godine - naglasio je Talijan.

Mnogi su u strahu da će nove uredbe pretvoriti Bosnu i Hercegovinu u europska odlagališta starih automobila, ali vlasti tvrde da takav scenarij nećemo gledati upravo zbog odredbi i uvjeta koje automobili koji se uvoze moraju zadovoljavati. Osim ovih strahova, predviđa se kako će cijene brojnih automobila naglo pasti. Tako su određene vrste automobila bilo i po nekoliko tisuća eura jeftinije u zapadnoj Europi nego što je to bio slučaj u Bosni i Hercegovini. Uvođenjem novih odredbi i ova će se razlika znatno smanjiti. Tako će građani BiH napokon imati priliku za znatno manje novca kupiti bolje automobile. Pretpostavlja se da će ovom uredbom biti smanjena i prosječna starosna dob polovnih automobila u Bosni i Hercegovini te da ćemo sve rjeđe na prometnicama viđati automobile koji su stari 25, pa čak i više toga. A upravo sada imamo takvu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
pressborrelli
16:22 14.11.2010.

E upravo to je nacin da tamo neki nepismeni carinik trazi MITO kako bi progledao kroz prste.I sada traze novac za nista a kamoli kada im se omoguci

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?