ZAKON

Za volan više neće moći sjesti oboljeli od PTSP-a

vozač automobila
Photos.com
28.07.2010.
u 08:00

Svi posjednici vozačke dozvole B kategorije morat će ići na rigoroznije liječničke preglede kako bi sačuvali pravo upravljanja motornim vozilom

Branitelji oboljeli od PTSP-a koji imaju vozačku dozvolu B kategorije morat će se podvrgnuti izvanrednom nadzornom liječničkom pregledu zbog utvrđivanja tjelesne sposobnosti za upravljanje motornim vozilima.

PTSP-ovci na pregled

Ukoliko se na liječničkom pregledu utvrdi da netko od oboljelih PTSP-ovca boluje od, kako to Zakon o prometu BiH nabraja, od neurotskih poremećaja vezanih za stres (teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući), koji se ne mogu uspješno regulirati terapijom, kroničnog PTSP-a s psihotičnim epizodama, morat će policiji vratiti svoju vozačku dozvolu. Popis osoba oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, koje posjeduju vozačku dozvolu B kategorije, županijskim MUP-ovima i policijskim upravama odnedavno dostavlja Federalni zavod za mirovinsko-invalidsko osiguranje. Kako Federalni zavod MIO raspolaže s imenima osoba koje primaju mirovine zbog psihosomatskih oboljenja, isti zavod je, sukladno zakonu, dužan policiji dostaviti popis korisnika prava na invalidsku mirovinu, kao i ovjerenu fotokopiju, nalaz i mišljenje liječničkog povjerenstva, iz čega je vidljivo o kakvom se oboljenju radi. Županijski MUP-ovi ili policijske uprave od Zavoda MIO nalaz traže i u slučajevima kad osoba s psihičkim smetnja traži dozvolu za nošenje oružja.

Zabrinuti branitelji

Branitelji su ovu odluku kritizirali još 2007., kad je odgođena primjena pravilnika, prema kojem je kronični PTSP s psihotičnim epizodama i odlikama trajne promjene osobnosti, prolongiran upravno na njihov zahtjev. Tada su udruge branitelja i invalida Domovinskoga rata liječenih od PTSP-a s izvanredne sjednice izdale oštar prosvjed tvrdeći da je među njima zavladala panika jer je objavljeno da će svi oboljeli od PTSP-a ostati bez vozačkih dozvola. Kako je Zakon o sigurnosti u prometu već tri godine na snazi, oduzimanje vozačkih dozvola osoba s psihičkim smetnjama mora se provesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?