JOŠ JEDNOM

Zabilježena nova provala u Župni ured i katedralu u Sarajevu

\'2.10.2008.,Sarajevo,BIH - Vinko Puljic,vrhbosanski nadbiskup i kardinal. Photo Zvonimir Coric/Vecernji list\'
Zvonimir Ćorić
25.02.2011.
u 11:16

Prečeste provale u vjerske objekte stvaraju nesigurnost, kazao je kardinal Puljić

Nepoznati počinitelj ili više njih nasilno su ušli u Župni ured Srca Isusova u Sarajevu. Isto je učinjeno i u sarajevskoj katedrali Srca Isusova u kojoj je u tijeku uređenje interijera. Dolazeći na posao oko 7 sati ujutro, radnici tvrtke ColorPaleta su zapazili da se u vratima sakristije nalazi slomljen ključ, što je odmah upućivalo na nečiji nasilni ulazak.

Nasilno otvorio kasice


Upoznali su s događajem preč. Antu Meštrovića, rektora katedrale, i pozvali policiju koja je brzo stigla na lice mjesta. Očevidom je ustanovljeno da je nepoznati provalnik ušao kroz sakristijska vrata te je u sakristiji tražio ključeve kasica koje su očito bile cilj provalnika. Iz sakristije je ušao u samu katedralu te pomoću alata radnika izvođača unutarnjeg uređenja katedrale nasilno otvorio sve kasice te tako učinio veliku materijalnu štetu i ostavio velik nered.

Uvidom je utvrđeno da se u vratima sakristije, kuda je provalnik ušao, nalaze ključevi kojima se redovito otključava katedrala. Takve je imao i katedralni Župni ured. U međuvremenu je župnik vlč. Pavo Šekerija javio da je provaljeno i u Župni ured. Očevidom je ustanovljeno da je nepoznati počinitelj preko zida ušao u župno dvorište te nasilno otvorio garažna vrata i tako mu se otvorio put u župne prostorije.

Došao i kardinal

Tu je nasilno otvarao ladice uredskoga stola, otuđio nešto novca te našao ključeve od katedrale. Pretpostavlja se da je s tim ključevima otišao do katedrale i tako nesmetano ušao kroz sakristiju u katedralu. Katedrala se zaključava s dvojim ključevima. Čini se da je jedan od ključeva namjerno prelomio i ostavio u bravi. Daljnja istraga je u tijeku. I u katedralu i u Župni ured došao je još za vrijeme istrage uzoriti kardinal Vinko Puljić i izrazio svoje negodovanje nad nemilim događajima. Između ostaloga, kazao je da su prečeste provale u vjerske objekte i da to stvara nesigurnost, a neki župnici nakon 17 provala, kao što je slučaj u općini Novi grad, više i ne pozivaju policiju, jer nema učinkovitosti. Još je napomenuo da je nekoliko puta govorio kako su vjerski objekti islamske vjerske zajednice, kao i pravoslavni u Sarajevu ograđeni, a katolički nisu i da nas ovakvi nemili događaji prisiljavaju na ograđivanje katoličkih crkava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?