U CIJELOSTI

Zajednička izjava Josipovića i Kosor o Hrvatima u BiH

covic
VL FOTO
12.01.2011.
u 19:48

Bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor donijeli su zajedničku izjavu o potpori Republike Hrvatske euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, u kojoj se navodi da RH podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njezin ulazak u punopravno članstvo EU-a i NATO-a, jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda i građana, te izražava uvjerenost da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira i ispunjava uvjete za članstvo u EU i NATO, priopćeno je u srijedu iz hrvatske vlade.

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

"Republika Hrvatska nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezin ulazak u punopravno članstvo EU i NATO.

• Republika Hrvatska potiče i susjedne zemlje da jasno i nedvosmisleno potvrde svoju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te da, u skladu s vlastitim nastojanjima i napredovanjem u euroatlantskim integracijskim procesima, iskažu punu podršku i solidarnost opredjeljenju BiH da postane punopravna članica EU i NATO saveza.

• Republika Hrvatska će se zalagati unutar međunarodne zajednice, a posebno u EU, za sigurnu i predvidljivu europsku perspektivu BiH u procesu prilagođenim specifičnim potrebama, regionalnom položaju i strukturi BiH.

• Republika Hrvatska smatra da se održivi politički dogovor o funkcionalnom ustroju BiH i mehanizmima zaštite ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana može stvoriti jedino dogovorom unutar same Bosne i Hercegovine.

• Republika Hrvatska potiče sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno pristupe dogovorima o reformama koje su potrebne da bi BiH mogla učinkovito i brzo ući u pregovore za članstvo u EU i NATO-savezu.

• Republika Hrvatska smatra da je u dogovoru o reformama nužno uvažavati interese svih u Bosni i Hercegovini, te dogovor treba temeljiti na paketu reformi koje podjednako uvažavaju i bojazni i potrebe sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

• Uvjerena da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguće postići cilj BiH kao punofunkcionirajuće države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, Republika Hrvatska ističe svoj interes da političke stranke u BiH osiguraju punu institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

• Republika Hrvatska u ovom trenutku posebno važnim drži da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.

• Republika Hrvatska poziva sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama.

• Republika Hrvatska posebno poziva sve legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i građana u Federaciji da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima.

Komentara 4

KI
kitikat
22:49 12.01.2011.

darmar kaze da lijanovici prodaju hrvatske interese,a koji su to hrvatski interesi koje lijanovic prodaje a covic se bori za njih, ,sta je to covis do sada uradio vise i znacajnije od lijanovica

DA
darmar
22:23 12.01.2011.

Cestitke na ovakvoj izjavi koja nedvosmisleno pokazuje da je vodstvo Republike Hrvatske svjesno trenutne situacije u poslijeizbornoj BiH, kada je udruzena bosnjackomuslimanska politika predstavljena u staljinistickoudbaskoj SDP BiH i zelenobosnjackom SDA BiH, upregla sve svoje snage u izbacivanje legitimnih predstavnika Hrvata u vlasti u FBiH i BiH. Racunajuci pri tome na kupnju malih beznacajnih strancica poput HSP BiH i trgovinske lijanovicke Stranke za boljitak, koji su zarad par ministarskih i inih fotelja prodali Hrvatski narod i narodni interes, pristajuci uzet nesto sto im po izbornim rezultatima ne pripada. Lagumdzijina perfidna igra zasnovana na nereformiranom staljinistickoudbaskom umu, zeljna vlasti i ponovne uvedbe politicke podobnosti po njihovoj mjeri - samo oni koji se njima svidjaju i uzimaju njihovo misljenje mogu postat nositelji odredjenih funkcija. Onaj mali ruzni klempo od Tihica, likavo kao poziva Hrvate da ih podupru, a u stvri nije svjestan da sam sebi kopa politicku jamu - pretvarajuci nekad veliku stranku Bosnjaka u mali satelit Lagumdzijskog perfidnog SDP.

Avatar bucalo
bucalo
00:23 13.01.2011.

a drugovi ivo i jaca su spremni i mater prodat za fotelju bojim se da su nas Hrvate i Hb prodali jos davno

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?