PROJEKT

Zajednički zavod za škole koje rade po hrvatskom programu

kaštel štafilić,učenici,škola (1)
Ivana Ivanović/PIXSELL
18.09.2012.
u 14:43

Započele aktivnosti oko formiranja zavoda za školstvo

Obrazovnim ustanovama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu u BiH već desetljećima nedostaje ustanova koja će obavljati stručno-pedagoške poslove u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg odgoja i naobrazbe, te obrazovanja za djecu s posebnim potrebama. Zavod za školstvo Mostar je jedina takva ustanova, no, njezino djelovanje ograničeno je na Hercegovačko-neretvansku županiju, premda manji dio poslova obavlja i za ostale županije.

Odluka Vlade ŽZH

Razdoblje dugo dvadesetak godine ispunjeno je vapajem za jednom takvom ustanovom, nažalost, sve je ostalo na pričama o nasušnoj potrebi. Je li odluka Vlade Zapadnohercegovačke županije, donesena na 34. sjednici pokrenula realizaciju o utemeljenu jedne takve ustanove.

“Vlada je utvrdila i uputila u daljnju proceduru Skupštine ŽZH prijedlog odluke o spremnosti utemeljenja Zavoda za školstvo. Ovom odlukom ŽZH izražava spremnost utemeljenja zavoda za školstvo s odgovarajućim udjelom vlasničkih prava i obveza, zajedno s predstavnicima svih ustanova koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu u BiH”, stoji u priopćenju Vlade ŽZH.

- Mi smo o tome govorili na Koordinaciji ministara školstva. Zapravo cilj nam je formirati jednu međužupanijsku stručnu ustanovu koja će biti stručno tijelo za školstvo po hrvatskom NPiP, naravno po zakonima koji se primjenjuju u ovoj državi. Kao prve aktivnosti su provjera spremnosti vlada pet županija, koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu da provedu ovaj projekt. Za aktivnosti, moglo bi se reći testiranja vlada, zaduženi su ministri školstva, koji će to pitanje pokrenuti u svojim županijama - rekla je ministrica školstva ŽZH Helena Lončar, koja uspjela privoliti Vladu ŽZH da donese takvu odluku.

Daleko od realizacije

Naravno, daleko je to još od utemeljenja. Treba sačekati i odluke ostalih vlada, a onda će opet sve ovisiti o odlukama skupština. Ministrica je uvjerena kako će ovaj projekt proći u Posavskoj, Hercegbosanskoj, odjelu u Žepču (SBŽ), te i u Hercegovačkoneretvanskoj županiji. - Danas ćemo, po tko zna koji put, o tome razgovarati na Koordinaciji, vidjeti što je dosad urađeno u pojedinim županijama, te definirati nove aktivnosti. Nakon odluka vlada, mora se napraviti dokument koji će sadržavati sve odrednice, od financiranja, strukture pa do načina rada i upravljanja. Vjerujem kako će to, na zadovoljstvo svih, proći u svim županijama - tvrdi ministrica Lončar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?