Intervju

Zakon o vodama će već u ovoj godini puniti proračun HNŽ-a

Donko Jović
Stojan Lasić
11.05.2013.
u 09:00

Deset godina šumama koje su u vlasništvu županije gospodari tko stigne, ilegalno se siječe, a zbog nepostojanja zakona, županiji su ruke bile vezane

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a u intervjuu za Večernji list govori o situaciji s poticajima u poljoprivredi u ovoj županiji, usvajanju zakona koji bi trebali pomoći punjenje proračuna ove županiji. Dolaskom na mjesto ministra Jović je zatekao kritično stanje kada su u pitanju resori ovog ministarstva, zakona o šumama nema već desetak godina, gospodarenje vodama nije bilo uređeno, a Zakon o koncesijama bio je mrtvo slovo na papiru.

Svojim dolaskom na mjesto ministra pokrenuli ste proceduru donošenja zakona o šumama. Što je do sada napravljeno po tom pitanju?

Stavljen je izvan snage federalni zakon o šumama koji je donesen 2002. i zadnji rok za donošenje novog zakona bio je 4. mjesec 2011. od tog trenutka je trebalo u roku od pola godine da se donese novi federalni zakon, krajnji rok je istjecao 6. 12. 2011. Međutim, od 4. mjeseca kad je počeo teći taj rok pa do danas nije Federacija donijela zakon o šumama. Mi smo se nadali da će tijekom prošle godine donijeti taj zakon, ali smo paralelno radili na proceduri donošenja zakona o šumama na razini županije, što se pokazalo pravim korakom budući da na razini Federacije zakon nije donesen. U listopadu 2012. smo uputili naš nacrt zakona u proceduru donošenja. Do tog trenutka smo u dva navrata svim općinama dostavili nacrt zakona, nakon čega je isti išao na Vladu. Tri općine su se negativno izrazile oko nacrta ovog zakona Jablanica, Konjic i Prozor-Rama, dok su ostale općine dale pozitivno mišljenje. Na Vladi je zakon velikom većinom glasova prošao u formi nacrta i dostavljen je na raspravu u Skupštinu, te je na prijedlog predsjednika Skupštine HNŽ-a javna rasprava o nacrtu je obavljena i u ove tri općine koje su se negativno izrazile po pitanju zakona. Obavili smo sve te tri javne rasprave.

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?