Sramotno

Žalbe ratnih stradalnika u FBiH nema tko rješavati

zalbe
VL FOTO
15.11.2011.
u 11:37

Ratni invalidi koji ostaju bez naknada žele podnijeti žalbe protiv spornih rješenja, ali ne znaju i nemaju se kome žaliti

Većina vojnih umirovljenika i ratnih vojnih invalida kojima je u dosadašnjem procesu revizije ukinuto pravo na mirovine, odnosno stradalničke naknade, iskoristili su mogućnost žalbe. Međutim, njihova borba za prava mogla bi biti dugotrajna i s vrlo neizvjesnim ishodom.

Nejasna situacija

Razlog je nedorečenost propisa i nejasna situacija oko toga tko je zapravo nadležan za odlučivanje po žalbama ratnih stradalnika i vojnih umirovljenika. Vojni umirovljenici kojima je ukinuta mirovina, a njih je do sada 85, imaju mogućnost žalbe Zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja FBiH, koje formalno i donosi rješenje o privremenoj obustavi isplate mirovina. Prema informacija do kojih je došao Večernjak, broj podnesenih žalbi je 100 posto, što znači da su svi vojni umirovljenici kojima je revizijom oduzeto pravo na mirovinu podnijeli žalbe. No, Zavod MIO nije u mogućnosti razmatrati ove žalbe, jer nema uvid u točnost navoda koji se nalaze u žalbi. Uglavnom je riječ o informacijama kojima korisnici nastoje dokazati da su svojim sudjelovanjem u ratu stekli pravo na mirovinu. Zavod MIO nema mogućnost provjere tih podataka, pa obustavlja rješavanje svih žalbi i predmete vraća Ministarstvu za pitanja branitelja FBiH na prethodno razmatranje. Kako ni Ministarstvo ne može ili ne želi utvrđivati istinitost navoda iz žalbi, jasno je kako umirovljenici vjerojatno nikada neće ni dobiti odgovore na žalbe. U sličnoj situaciji su i ratni vojni invalidi kojima su revizijom ukinuta prava. Pokretanje tužbi pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine jedini je pravni lijek koji je na raspolaganju stotina ovih ljudi.

Nisu riješili tužbu

No, kako neslužbeno doznajemo, ova pravosudna institucija još nije riješila niti jednu tužbu, jer se smatra nenadležnom. Zbog ovakve nespremnosti domaćih institucija da omoguće odgovarajući pravni lijek vojnim umirovljenicima i ratnim stradalnicima kojima su ukinuta prava, oni će pravdu vjerojatno morati potražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Resorno ministarstvo već mjesecima ponavlja kako samo radi po zakonu, dok branitelji tvrde kako se radi o diskriminaciji i teroriziranju branitelja.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
16:19 15.11.2011.

Nepojmljivo da postoje institucije koje mogu donijeti odluku o ponistenju mirovina a nepostoje institucije kojima se individua mozezaliti. Po pricama starih ljudi od postanka covjecanstva ovakvi sistemi su vladali samo za vrijeme \"turaka \". okrece se kolo srece ? krenee ko bajagi napred pa se vrati, Ali dokle ? nicija nije svijetlila do zore.

Avatar servo_volan
servo_volan
13:43 16.11.2011.

Nevjerojatno da Mirovinsko FBIH ne zna šta im je posao i da se ovako drsko ponašaju prema ljudima kojima su po razlićitim uredbama davali prava sad su te uredbe zakon i tek sljedeće godine konkretno 1.1.2012 vidićete šta će nastati

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?