PSI LUTALICE

Zastupnici traže ubijanje pasa nakon 15 dana u skloništu

Lutalice
15.06.2013.
u 12:05

Mogućnost eutanazije životinja proširiti i na ‘životinje iz skloništa koje se ne vrate vlasniku u roku od 15 dana, a koje nije moguće dalje držati ili udomiti’

Nespremnost lokalnih razina vlasti da provode Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH rezultirao je eskalacijom problema pasa lutalica na ulicama većine gradove. Izostale su masovne akcije sterilizacije i kastracije pasa, a planirano otvaranje skloništa za napuštene pse realizirano je u vrlo malom broju općina.

Sterilizacija


I dok udruge za zaštitu životinja i stručnjaci ponavljaju kako je planska kastracija i sterilizacija jedini način za trajno rješenje ovog problema, pojedini političari skloniji su izmjenama zakona kojima bi se, između ostalog, omogućilo i jednostavnije ubijanje pasa koji nemaju vlasnika. Jedan takav prijedlog zakonskih izmjena i dopuna uputila je u parlamentarnu proceduru zastupnica SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nermina Zaimović-Uzunović. Uz veći broj prijedloga zakonskih izmjena koji idu u pravcu poboljšanja sadašnjih rješenja, Zaimović-Uzunović predlaže i da se mogućnost eutanazije životinja proširi i na “životinje iz skloništa koje se ne vrate vlasniku u roku od 15 dana, a koje nije moguće dalje držati ili udomiti”. Prema sadašnjem zakonskom rješenju, eutanazija, odnosno ubijanje životinja je moguće samo ako se životinja ne može izliječiti, a ostanak u životu će joj prouzročiti nepotrebne bolove i patnju, ako je životinja dostigla visoku starost i otkazuju joj osnovne životne funkcije te ako životinja boluje od neizlječive ili zarazne bolesti, posebno one koja može ugroziti ljude. Eutanazija se dopušta još samo u slučajevima kada je životinja opasna po okolinu ili kada je u agoniji. Ako prijedlog koji je već u Parlamentu bude i usvojen, bit će olakšano ubijanje životinja koje duže od 15 dana borave u prihvatilištu. Ovakav prijedlog Zaimović-Uzunović pravda time da je nakon donošenja državnog zakona broj pasa lutalica značajno povećan.

Porast broja pasa lutalica


Samo u Zenici je do svibnja 2012. godine registrirano više od 500 napada pasa lutalica na ljude, ali nijedan pas nije eutanaziran jer je opasan po okolinu, a nijedan nije ispitan je li opasan za okolinu. Bez obzira na zakonsko opredjeljenje da se primjenjuje CNR metoda (uhvati-tretiraj-pusti) ona nije dala dobra rješenja, jer je broj životinja, pasa i mačaka na ulicama gradova u porastu, a nije moguće osigurati skloništa i tretman za toliki broj životinja, ističe u obrazloženju svog prijedloga zastupnica Zaimović-Uzunović. Bez obzira na argumente, za očekivati je da će ovaj prijedlog naići na jednoglasnu osudu prijatelja životinja i udruga koje se bore za njihova prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?