ODLUKA U PARLAMENTU

Zastupnički dom 12. veljače će odlučivati o smjeni Vlade FBiH

Parlament
31.01.2013.
u 09:18

Procedura smjene aktualne Vlade FBiH može biti okončana u dva tjedna

Ako ne bude nekih nepredviđenih događanja, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH će u utorak, 12. veljače, odlučivati o smjeni entitetske Vlade.

Ne očekuju probleme

Datum zasjedanja nije određen slučajno, jer samo dan ranije istječe rok do kojeg se Vlada treba izjasniti o prijedlogu većine zastupnika i izaslanika u Parlamentu FBiH za njenu smjenu. Stranke parlamentarne većine ne očekuju bilo kakve probleme prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi u Zastupničkom domu, budući da postoji više nego dovoljna većina od 56 zastupnika koji podupiru takvu odluku. Uvjereni u pozitivan ishod izjašnjavanja u Zastupničkom domu, iz „četvorke“ već za 13. veljače najavljuju i sjednicu Doma naroda, kako bi odluka o smjeni Vlade bila potvrđena. Entitetski Ustav propisuje da Vlada može biti smijenjena bilo odlukom predsjednika Federacije, uz suglasnost potpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od parlamentarnih domova. Upravo ovu drugu mogućnost trebala bi iskoristiti parlamentarna većina na predstojećim zasjedanjima Zastupničkog i Doma naroda. Nakon toga je odgovornost najprije na predsjedniku Federacije, jer je za očekivati da stranke većine brzo izađu s prijedlogom novog premijera i cijele Vlade. Ustav kaže da predsjednik FBiH uz suglasnost dvojice potpredsjednika imenuje Vladu nakon konzultacija s premijerom ili s kandidatom za tu dužnost. Imenovanje zahtijeva potvrdu većinom glasova zastupnika u Zastupničkom domu. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom.

Mogućnosti blokade

U ovom procesu postoje dvije mogućnosti blokade. Prva je u Domu naroda, gdje SDA prijeti pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, za što već prikuplja potporu dvije trećine izaslanika u bošnjačkom klubu. Stranke parlamentarne većine, pak, tvrde da je pozivanje na vitalni nacionalni interes u ovom slučaju neprihvatljivo, jer smjena jedne vlade drugom, bez zadiranja u njezin nacionalni sastav, ne može biti legitiman razlog za korištenje tog ustavnog mehanizma. No, u krajnjem slučaju bi o tome trebao presuditi Ustavni sud FBiH, a to je skoro nemoguće imajući u vidu činjenicu da ovo pravosudno tijelo trenutačno funkcionira sa samo pet sudaca, te da Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa uopće nema kvorum. Druga mogućnost blokade krije se u rukama predsjednika i dopredsjednika Federacije. I u slučaju da ne uspije planirana blokada u Domu naroda, Živko Budimir i Mirsad Kebo mogu opstruirati i odugovlačiti imenovanje nove vlade. No, u tom slučaju trebaju biti spremni preuzeti i potpunu odgovornost za posljedice. Činjenica je kako se trenutačno ne poštuje volja vladajuće većine, te kako su ugrožene sve demokratske procedure.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?