NAREDBA INSPEKCIJE

Zaustaviti državni reket kladionicama

\'cak..151106...cakovec       Kladionica..tekst: BETI SNIMIO Vjeran Zganec-Rogulja\'
ARHIV VL-a
17.10.2012.
u 09:11

Federalni proračun ostaje bez 32 mil. KM od kladionica iz Hercegovine

Federalna upravna za inspekcije poslove Ministarstva pravosuđa FBiH donijela je odluku kojom je ‘naredila’ federalnom Ministarstvu financija da poništi nasilne pokušaje naplate fiktivnih dugovanja jednoj od kladionica, čitlučkom Premier World Sportu. Ova odluka je jedno u nizu dokumenata koje ukazuje na svojevoljno ponašanje dijela institucija koje se očito ne mogu pomiriti sa sedam do sada izrečenih presuda županijskih sudova koji su osporili navode Porezne uprave FBiH i Ministarstva financija koje još uvijek ‘dugovanja’ kladionica, uglavnom s područja Hercegovine, vode kao sigurno naplativi dug, čime obmanjuju ukupnu javnost. Federalna inspekcija je tako u odluci od 9. listopada naredila “da poništi odluku kojom po pravu nadzora ukida pravomoćan zaključak Porezne uprave FBiH, odjela za inspekcijski nadzor obavještavanje i istrage Odjel za kontrolu velikih obveznika Mostar kao neosnovano’.

Prostor za rješenje

Naime, porezni inspektori u Mostaru su utvrdili kako kladionice nisu dužne platiti porez, ako ga nisu naplatili od korisnika njihovih usluga. Takvo stajalište inspektora za velike obveznike je Središnji porezni ured u Sarajevu nekoliko puta poništio, a sve je osporilo i federalno Ministarstvo financija. Dalje se u ovome dokumentu navodi da se mora obustaviti krivo navođenje poreznih dugovanja i poduzimanje određenih poteza kako bi se spriječila provedba ‘radnji i postupaka koji bi zbog ukidanja pravomoćne odluke mogle nanijeti štetne posljedice pravnoj osobi ‘Premier world sport’ doo Čitluk’. Ova odluka koju je potpisao upravni federalni inspektor Ministarstva pravosuđa FBiH Dragan Vidović ostavlja prostor od petnaest dana za izvršenje.

Prekršen zakon

U ovome dokumentu je federalni upravni inspektor naveo brojne provedbe zakona koje je počinilo federalno Ministarstvo financija pokušavajući silom nametnuti obveze Premier kladionici. Tako se navodi da je prekršen Zakon o upravnom postupku kada je ukinuto rješenje koje je izdalo prvostupanjsko tijelo porezne uprave. Također je Ministarstvo pogriješilo kada je navelo da se radi o konačnoj odluci te da je prekršen zakon jer se odlukom Ministarstva financija pokušavaju poništiti sve dotadašnje odluke drugih tijela, uključujući i sudske presude. Unatoč svemu, Premier kladionica, ali i druge kladionice u Hercegovini se i dalje nalaze na popisu poreznih dužnika za navodne neplaćene poreze na dobitke. Ovaj je problem nastupio u razdoblju vlasti Alijanse za promjene kada je promijenjen zakon o igrama na sreću pa su se obveze pokušale kladionicama fakturirati retroaktivno ili sa zakašnjenjem. Nakon što je to osporeno, novi pritisak na kladionice uslijedio je od 2008. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?