USTAVNA ZAŠTITA

Zbog narušavanja ustavnih prava Hrvata u BiH idu tužbe

dayton
VL FOTO
28.01.2011.
u 08:04

U posljednjih 15 godina izmjenama Daytona najviše su oštećeni Hrvati u BiH

Smanjenje ovlasti županijama, nelegitiman izbor hrvatskoga člana u Predsjedništvu BiH, kontinuirano preglasavanje u zakonodavnim i izvršnim tijelima vlasti, nepoštivanje nacionalnog reciprociteta pri zapošljavanju u institucijama vlasti, javnim poduzećima, upravama... Kršenje Izbornog zakona i političko sabotiranje volje većinskoga hrvatskog glasačkog tijela, nepoštivanje principa rotacije po nacionalnom ključu u izvršnim tijelima vlasti, potpuna medijska i kulturna marginalizacija kroz javni RTV servis i sprječavanje uspostave RTV kanala na hrvatskom jeziku... Ovo je samo dio iz golemog seta mjera koje su u proteklih deset i više godina donosili predstavnici međunarodne zajednice, bošnjački i srpski dužnosnici, hrvatski politički izletnici, a zbog kojih su ustavna prava Hrvata u BiH, kao što je kazao prof. dr. Patrick Geary, autor knjige “Mit o nacijama” te profesor povijesti na poznatom sveučilištu UCLA u Los Angelesu, “svedena na minimum i koja bi mogla označiti početak kraja hrvatskoga naroda u BiH”.

Hrvati spremaju tužbu

Ukoliko dođe do konstituiranja nove vlasti bez stranaka koje uživaju izborni legitimitet većine hrvatskih glasača u BiH, pitanje je postoji li pravni mehanizam koji hrvatski dužnosnici mogu iskoristiti da do takvog scenarija ne dođe.

Zaštita prava na sudu

Premda je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu institucija do koje je u ovakvim okolnostima teško doprijeti, naši sugovornici ističu da postoji mogućnost aktivacije nekih drugih tijela na kojima se dokazalo da se krše prava jednog naroda u BiH. Ustavni sud FBiH, Ustavni sud BiH, instancije su na koje se mogu pozvati, ali sudeći prema dosadašnjim iskustvima - nedovoljna da se spriječi daljnja erozija ustavnih prava bh. Hrvata. “Kako se različite skupine hrvatskih političara još uvijek ne mogu složiti kada treba definirati vlastite probitke na kojima bi onda dosljedno mogli zastupati svoja stajališta o pitanju ustavnoga uređenja BiH, onda im je na području realne politike ostalo tek to da inzistiraju na vraćanju statusa županijama koje im je prije Petritsch-Ashdownova nasilja jamčio daytonski Ustav”, smatra prof. dr. Patrick Geary. Presuda po kojoj se ukida Ministarstvo obrazovanja u FBiH jer županije imaju svoja ministarstva, još se ne provodi, ali je pokazala da se sudskom tužbom može i ovakva vrsta autonomnosti zaštititi. Od OHR-a je teško očekivati da “pljune” po odluka svojih prethodnika i vrati Hrvatima prava koje im je uzeo. Hoće li tužbe zbog prava biti, zavisi ponajprije od dva HDZ-a.

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:48 28.01.2011.

a sto uvik nama se to desava tko je kriv mi sto smo izborili pobjede na bojistima il ????????????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?