ŠVERC DUHANa

Zbog siromaštva u porastu nezakonita prodaja duhana

duhan
Dragutin Šantoši
23.04.2012.
u 07:42

Na crnom tržištu šverceri za kilogram rezanog duhana plaćaju od 80 do 120 kuna ili čak 7 puta više od redovite otkupne cijene

Besparica je stisla slavonske uzgajivače duhana koji dio duhana nisu predali otkupljivačima nego su ga zadržali za crne dane.  U subotu je pedesetčetverogodišnji proizvođač duhana iz sela nedaleko od Virovitice stavio u prtljažnik svog automobila pet vreća rezanog duhana i krenuo prema Osijeku. No samo nekoliko kilometara dalje od sela, oko 4.30 sati, na cesti ga je zaustavila prometna policija i u redovitom nadzoru u prtljažniku automobila pronašla rezani duhan namijenjen švercu. Vlasnik je priveden u policijsku postaju, duhan mu je oduzet, a protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Šverc duhana u porastu  

Na području Virovitičko-podravske županije godišnje se proizvede više od 12 milijuna kilograma duhana ili oko 80 posto cjelokupne hrvatske proizvodnje, pa je i šverc osušenog i rezanog duhanskog lista raširen. Događa se to zbog velikog nerazmjera cijene kilograma duhana koja u prodaji zakonitom otkupljivaču iznosi oko 17 kuna, dok za kilogram iste vrste rezanog duhana seljak na crnom tržištu od švercera dobije od 80 do 120 kuna ili sedam puta više. Šverc duhana posljednjih je godina na ovom području u znatnom porastu. 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije