Dramatično

Zbog smjene u javnim poduzećima, SDA “minirao” rad Nikšićeve Vlade

Vlada
VL FOTO
23.06.2012.
u 12:05

Predsjednik Federacije Živko Budimir potpisao bjanko ostavku ministra Desnice Radivojevića bez kojega nova većina ne može donositi odluke u federalnoj Vladi

Raspad platformaške koalicije u Federaciji BiH popirimio je jučer dramatične razmjere kakve se rijetko viđaju i na filmu. Sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je, sukladno dogovoru čelnika SDP-a i HDZ-a BiH, trebao biti pokrenut proces smjene čelništva u šest javnih poduzeća, nekoliko je puta prekidana, a događaji su se smjenjivali iz minute u minutu.

Prijedlog Nikšića

Na početku sjednice u 9:30 sati premijer Nermin Nikšić je iznio prijedlog o zakazivanju skupština javnih poduzeća, na kojima bi se smijenili nadzorni odbori i predsjednici uprava telekoma, pošti i elektroprivreda u Sarajevu i Mostaru. Uslijedio je brz odgovor ministara iz reda SDA koji su se odlučili povući na konzultacije sa svojim stranačkim šefom, Sulejmanom Tihićem. Kako je i najavljivano proteklih dana, ministar prostornog uređenja i zamjenik premijera, dosadašnji kadar SDA, Desnica Radivojević, oglušio se o poziv ostalih esdeaovaca i ostao u zgradi Vlade. Kako SDP ima polovinu članova Vlade, Radivojevićevo priklanjanje njima bilo je jasan znak da će Vlada moći donositi odluke i bez ministara iz SDA, Boljitka i HSP-a. Nakon višesatnog izbivanja ministara iz SDA, pod izlikom konzultacija, nastavak sjednice Vlade počeo je u 13:45 sati. Umjesto da nastave s radom, ministri iz SDA su premijeru Nikšiću predočili list papira na kojem je predsjednik Federacije Živko Budimir potpisao bjanko ostavku ministra Desnice Radivojevića. Nastavak svog sudjelovanja u radu Vlade ministri iz SDA uvjetovali su žurnim izjašnjavanjem o Budimirovom “ukazu“. Cilj je bio odmah isključiti Radivojevića iz Vlade i tako SDP ostaviti bez većine dovoljne za donošenje odluka u Federalnoj vladi. Međutim, Nikšić je odbio ultimatum ministara iz SDA, osporivši legalnost i zakonitost Radivojevićevog razrješenja. Sam Radivojević je također ustvrdio da nije podnio nikakvu ostavku te da je riječ o gruboj zlouporabi. Dana je nova stanka kako bi se vidjelo kakve su pravne konsekvence novonastale situacije, a ministri iz SDA su odlučili potpuno se povući sa sjednice. Priključio im se i Jerko Ivanković Lijanović i njegov stranački kolega Milorad Bahilj.

Pismo Budimiru

Nikšić je u međuvremenu uputio pismo Budimiru u kojem je zatražio preispitivanje odluke o smjeni Radivojevića, a da nije podnio nikakvu ostavku u posebnom pismu Budimiru naveo je i sam ministar Radivojević. Nakon dodatnih konzultacija, sjednica Vlade Federacije BiH je nastavljena bez ministara iz SDA, HSP-a i Boljitka, a sve odluke Vlada je donijela uz kvorum kojeg je sačinjavalo osam članova iz SDP-a i Desnica Radivojević. Do zaključenja ovog izdanja sjednica Vlade nije bila okončana.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:08 23.06.2012.

Kakav cirkus, Boze moj! Nazalost i HDZ pristaje ucestvovati u njemu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?