SEZONA

Zbog visokih cijena, trgovci prodaju voće i povrće na komad

pijaca
VL FOTO
05.07.2010.
u 12:21

Neki kažu pak da je kupovina opala za čak 50 posto. Više je razloga što su ovogodišnje cijene više, neki ističu poplave, ali i da je smanjena proizvodnja

Vrijeme je vrućina, a osvježenje tražimo u laganijoj hrani - sezonskom voću i povrću. Provjerili smo kako se kreću cijene i je li opala njihova kupovina. Na mostarskoj tržnici kažu da su sada dospjeli domaći proizvodi te da u kupnji najviše prednjače lubenica, rajčica i paprika.

Domaći proizvodi

- Ovdje je svaki dan svježe voće i povrće, dok ono u velikim trgovinama stoji u diskontima, dok narod ne pojede i to je odstajalo, kažu na tržnici. Neki kažu pak da je kupovina opala za čak 50 posto. I ponuda u čitlučkoj općini je velika. Uz domaće, nudi se i velik izbor uvoznog za koje mnogi tvrde da je slabije kvalitete. Unatoč dobroj ponudi, cijene su dosta visoke. Iako su nešto povoljnije na zelenoj tržnici nego u trgovinama, prodavači su nam kazali da je potražnja mnogo slabija. U Konzumovoj samoposluzi u Čitluku zatekli smo Matu Dugandžića koji je kupio lubenicu.

- Iz godine u godinu sve se više kupuje domaće voće i povrće. Lubenice koje sam kupovao u Konzumu jako su dobre i kvalitetne. Mnogi tvrde da je uvozno bez mirisa i okusa. U pravu su jer domaće je domaće, kaže Mate. - Jela sam uvozne nektarine i rajčice i uvjerila se da su bez ikakva okusa, kao da su predugo bile u hladnjačama. Zato tražim samo domaće, kaže Ljubica iz Međugorja. - Rijetko kupujem rano voće i povrće jer nije kvalitetno kao ono što proizvedem u svom vrtu, ističe pak gospođa Anka iz Blatnice. U posuškim trgovinama cijene su iste, ali je potražnja manja. Iako se u trgovačkim centrima, kako ponuda, tako i prodaja, zadovoljavajući, u manjim se trgovinama pokazuju porazni rezultati. Tako se, primjerice, tek u rijetkoj ponudi mogu pronaći marelica i svježe jagode, a lubenice se slabo prodaju. Zbog toga su im cijene, kako navode trgovci, opravdano više, a veća se potražnja očekuje tek krajem mjeseca. Na Veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine cijene su uglavnom iznad prošlogodišnjih početkom srpnja.

Kupnja na komad

Svakako je više razloga što su ovogodišnje cijene voća i povrća uglavnom iznad prošlogodišnjih, neki ističu kišnu godinu, pa poplave, ali ima i onih koji tvrde da je manja proizvodnja te povećan izvoz na inozemna tržišta. Prodaja u Kiseljaku ove godine nije značajnije porasla. Ljudi, kažu trgovci, uglavnom kupuju ono najosnovnije te se ekonomska kriza odražava i na prodaju voća i povrća. Trgovci u Posavini imaju vrlo dobru opskrbu sezonskim voćem i povrćem, a cijena su promjenjive od trgovine do trgovine, ali s malim razlikama. Posavina je plodno tlo za proizvodnju svih vrsta povrća, stoga se na policama u ponudi nalaze isključivo domaći proizvodi što kupci osobito cijene, dok voće uglavnom dolazi iz uvoza. Livanjska tržnica slovi kao jedna od najskupljih, a osiromašeno stanovništvo počelo je kupovati voće i povrće na komade. Kazale su to kućanice koje se sa sjećaju vremena kad se kupovalo gajbama, a ne na kilo, a proizvodi su bili ljepši, s prepoznatljivim okusom te da ovo današnje, zbog umjetno ubrzanog dozrijevanja i rasta ima lijep izgled, ali loš okus.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?