Razgovor

Zbog Zakona o prebivalištu može doći u pitanje i bezvizni režim

Siniša Macan
18.03.2013.
u 09:24

Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je trenutačno na snazi, omogućava prijavu fiktivnih prebivališta

Počelo je izdavanje biometrijskih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, što je samo još jedan korak u poboljšanju sigurnosnih dokumenata bh. građana. Ravnatelj IDDEEA-e Siniša Macan za Večernji list kaže da je riječ o značajnoj inovaciji.

Što država i građani dobivaju novim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama? Koje su prednosti novog sustava?

Nove osobne iskaznice predstavljaju jednu od faza poboljšanja sigurnosni sustava osobnih dokumenata, obveze koju je BiH prihvatila u procesu pregovora za bezvizni režim. Izdavanje biometrijske osobne iskaznice predstavlja potvrdu da BiH može odgovoriti zahtjevima koji se postavljaju pred nju kad je u pitanju održavanje bezviznog režima i omogućavanje građanima da putuju u zemljama Schengena bez viza. Nova osobna iskaznica može služiti i kao putni dokument jer sadrži sve elemente kao i putovnica. Ovo, naravno, ne znači da netko tko ima novu (biometrijsku) osobnu iskaznicu trenutačno može putovati bez putovnice po zemljama Schengena. Ta pogodnost se može koristiti samo u slučajevima kada zemlje na koje se odnosi imaju potpisan međudržavni sporazum o prelasku granice s osobnom iskaznicom. Mi smo napravili osobnu iskaznicu po najnovijim standardima relevantnih međunarodnih institucija iz ove oblasti i preporukama EU i sa sigurnosnog aspekta riječ je o najsigurnijem dokumentu današnjice. Nova vozačka dozvola, također, ima dodatne zaštitne elemente i zajedno s biometrijskom osobnom iskaznicom i biometrijskom putovnicom dodatno doprinosi poboljšanju sigurnosti kompletnog sustava osobnih dokumenata u BiH.

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?