Financijski plan

Zdravstvene institucije ostaju bez 7,5 milijuna KM

Vlada HNŽ
20.04.2013.
u 11:34

Županijska Vlada nije preuzela kredite koje otplaćuje ZZO HNŽ-a

Na jučerašnjoj sjednici Vlade HNŽ-a usvojen je financijski plan županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje za ovu godinu. Na kraju, županijska Vlada ipak nije prihvatila preuzimanje kredita koje trenutno otplaćuje ZZO HNŽ-a. Radi se o sredstvima namijenjenih modernizaciji bolnica u HNŽ ( saudijski kredit, korejski kredit i kredit Razvojne banke), kao i otplatu preostalih obroka za nabavu magnetne rezonance za Kliničku bolnicu Mostar s početkom primjene od 1. 1. 2014. godine.

Poteškoće u proračunu

- U proračunu HNŽ-a nema mjesta za ove kredite. Vlada jednostavno nije u mogućnosti preuzeti i taj teret - rekao nam je županijski ministar financija Samir Hadžihusejnović. Ovakav razvoj situacije imat će duboke posljedice po zdravstveni sustav u HNŽ-a. Kako nam je jučer rekao ravnatelj ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak, Zavod sada mora raditi rebalans proračuna, a uštede će se ostvariti na izdvajanjima za zdravstvene institucije. - Nakon ovakve odluke mi idemo u rebalans proračuna za ovu godinu. Moramo uštedjeti 7,5 milijuna maraka i kako sada stoje stvari, smanjivat ćemo izdvajanja za zdravstvene institucije u županiji - rekao nam je jučer Bošnjak. U ZZO-u HNŽ-a su nam također rekli kako će se posljedice ove odluke još više osjetiti iduće godine.

Ukidaju se pretrage

Treba napomenuti kako je stanje u pojedinim zdravstvenim institucijama već toliko teško da se ukidaju pojedine pretrage. Posljedice naravno najviše osjete pacijenti zbog opadanja kvantiteta i kvaliteta usluga koje pružaju zdravstvene ustanove u HNŽ-u. - Ova odluka ne samo da nas primorava na rebalans proračuna za 2013., nego i donosi promjene u planovima za iduću godinu. Cijela priča će se odraziti na smanjenje ugovornih sredstava zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, i to sukladno razini planiranih sredstava za 2012. godinu prije donošenja rebalansa financijskog plana iz devetog mjeseca 2012. godine - zaključili su u Zavodu za zdravstveno osiguranje HNŽ-a. Dok jedni predviđaju krah zdravstvenih institucija zbog financijskih problema, drugi izražavaju nadu kako će Vlada HNŽ-a i ZZO postići kompromis po ovome pitanju.

Zanimljivo je primijetiti kako je prije samo nekoliko dana, u proračunu HNŽ-a za 2013. godinu, povećan iznos za zdravstvene institucije, a jučer je odbijeno preuzimanje kredita za te iste institucije. Pojedini smatraju kako se radi o političkim igrama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?