ANTE ČIČAK

Žele me smijeniti gramzivi vijećnici koji uzurpiraju Usoru

čičak
VL FOTO
06.06.2010.
u 11:00

Načelnik općine Usora o referendumu za opoziv koji se danas održava u toj općini

U općini Usora građani danas na referendumu odlučuju o opozivu načelnika Ante Čička kojega je pokrenula većina u Općinskom vijeću Usore. Načelnik koji je u općini pokrenuo brojne projekte ‘zamjerio’ se, kako kaže, nekolicini gramzivih vijećnika koji nastoje privatizirati cijelu općinu. Iako su u klasičnom sukobu interesa, Središnje izborno povjerenstvo im dopušta obavljati posao vijećnika.

Što su bili razlozi da Vam Općinsko vijeće izglasuje nepovjerenje?

Razlozi za opoziv su toliko iskonstruirani da je jednostavno o njima suvišno i raspravljati. Za informaciju Vašim čitateljima navest ću ih, uz kraći komentar. Prije svega, tu je nepodnošenje izvješća o radu za 2008. Općinsko vijeće konstituirano je 8. studenoga 2008. godine, tako da je apsurdno da pored obrazloženja o izvršenju proračuna, koje su usvojili, raspravlja o izvješću o radu u vrijeme kada nisu bili na toj dužnosti. Također, spominjala se raspodjela 10.000 maraka socijalnim kategorijama. Šteta po korisnike nije učinjena jer sam nakon saznanja o prigovorima poništio rješenja i proveo novi postupak. Zamjera se i preseljenje učenika Osnovne škole u Područni odjel u Žabljak, bez suglasnosti županijskog ministarstva. Postupak je trajao više od dvije godine, uz koordinaciju OESS-a. Zbog opstrukcije županijskog Ministarstva prosvjete, to se nije dogodilo, ali smo uz jedinstvo svih političkih subjekata u Usori, nastavnika, roditelja i školskog odbora uveli učenike u prostorije novog objekta škole u Žabljaku. Ministarstvo nije prihvatilo obvezu plaćanja nastavnika, tako da smo jednoglasnim odlukama Općinskog vijeća donosili odluke za svaki mjesec za plaće nastavnom osoblju, i to sredstvima koje smo osigurali potporom Vlade Hrvatske. Pokretači inicijative i vijećnici su očito zaboravili što su zagovarali i kave su odluke donosili.

U medijima se spominjalo i uređenje građevinskoga zemljišta na lokaciji Vojarna i Poduzetničoj zoni Žabljak, bez odluka Općinskog vijeća.

Skupina vijećnika koja je pokrenula ovu inicijativu očito smatra da općina Usora postoji od njihova dolaska u OV. U brojnim odgovorima na vijećnička pitanja koja su postavljali dani su im pravni temelji, iznosi i sve drugo za ta ulaganja. Ovaj načelnik očito treba biti odgovaran i za njihovo neznanje, jer ti vijećnici ne razlikuju, iako im se to obrazlagalo, uređenje građevinskog zemljišta i kapitalna ulaganja u projekte za koje je odluke donijelo Općinsko vijeće. Želim reći i da sam kao načelnik poduzeo sve što je potrebno u postupku raspodjele sredstava braniteljskoj populaciji za stambeno zbrinjavanje. Međutim, činjenica je, koja se uvijek može provjeriti, da je odgovornost za izgubljenih 26.000 KM županijskih sredstava na predsjedniku imenovanog povjerenstva Peri Lujiću, inače predsjedatelju OV-a i predsjedniku HVIDR-e Usora. Spočitava se i to što u javnim poduzećima nisu imenovani direktori, već vršitelji dužnosti. Kriza s funkcioniranjem javnih poduzeća pojavila se s dolaskom u Općinsko vijeće strukture koja sada pokreće postupak moje odgovornosti i opoziva. Provjerene su informacije da je nedavni štrajk u JKP-u Usora generiran upravo od ove interesne strukture, a s ciljem njihovih osobnih materijalnih interesa u JKP i JP Radio Usora. Vjerujem da im građeni općine Usora neće dozvoliti uzurpaciju ovih javnih subjekata koji trebaju služiti svim građanima. Licemjerstvo je da ta ista interesna grupacija neće da donese odluke za JKP koje mu omogućuje samoodrživost, a istodobno se „brine“ za zaposlenike tog poduzeća.

Koliko se odluka može smatrati legalnom budući da su zahtjev za opozivom donijela i trojica vijećnika koji su u sukobu interesa jer su vlasnici privatnih tvrtki koji su imali poslove financirane iz proračuna Općine?

Točno je da su inicijativu za opoziv potpisala i tri vijećnika koji su u ovom mandatu imali, kao i 4 godine prije ovoga njihova mandata izabranih dužnosnika ugovore s Općinom Usora u iznosima koji znatno premašuju utvrđena ograničenja iz Zakona o sukobu interesa u FBiH. Prije više od četiri mjeseca podnesene su prijave Središnjem izbornom povjerenstvu BiH o njihovu mogućem sukobu interesa, jer su imali realizirane ugovore s Općinom u iznosima od 85.000 do 430.000 maraka, a zakon je postavio ograničenja do 5.000 KM. Indikativno je da SIP traži dopunu samo za dva vijećnika, i to samo za vrijeme od njihova aktualnog mandata, iako zakon propisuje i 4 godine prije mandata, a za jednoga uopće nije tražilo dodatne dokumente, niti je se očitovalo o legalnosti njihove inicijative u tom statusu sukoba interesa. Da apsurd bude veći, meni se i u vrijeme pokretanja postupka opoziva spočitavalo, kao i dan danas, jer su određene poslove dobivale tvrtke izvan Usore (a ne njihove), a istodobno se traži da ja dosljedno provodim zakon, što i činim.

Stoje li tvrdnje da je razlog Vašeg opoziva odbijanje potpisa odluke o dodjeli građevinskog zemljišta, što je tražio vijećnik Mijo Ćosić?

Da sam ja kao općinski načelnik potpisao ugovor o dodjeli građevinskog zemljišta vijećniku Miji Ćosić na temelju nezakonite odluke Općinskog vijeća Usora iz 1999. godine (jer odluci nije prethodio javni natječaj), ovoga opoziva i hajke na mene ne bi bilo, ali bi ja sigurno za „nagradu“ dobio kaznenu prijavu, a vijećnik Mijo Ćosić građevinsko zemljište po 2 KM/m2. Dokaz tomu su i postavljana vijećnička pitanja Ćosića u više od 6 mjeseci, što je očit „sukob interesa“. Kolika je gramzivost tog vijećnika pokazuje i trenutna situacija gdje je isti uzurpirao i uređuje općinsko zemljište u površini od oko 1.500 m2. Zar to nije demonstracija nasilja na pravnim poretkom i interesima građana općine Usora. Proći će i ova halabuka pa ćemo sve to dovesti u red.

Kako je do sada funkcionirala vlast u Usori s obzirom na zategnute odnose između Vijeća i načelnika?

Do pokretanja opoziva, izuzimajući vijećnička pitanja koja su bila dominantno osobne materijalne prirode, odnosi Općinskog vijeća i načelnika bili su korektni. Većina odluka, uključujući i općinski proračun donosila je se gotovo jednoglasno. Kulminacija „nezadovoljstva“ i intrumentaliziranje volje pojedinaca bilo je moje odbijanje stavljanje u nezakonit promet građevinskog zemljišta.

Koje realizirane projekte možete istaknuti u posljednje dvije godine?

Iako je proračun općine Usora relativno mali – oko 2 milijuna KM, ipak treba istaknuti da je on gotovo tri puta veći nego što sam ja naslijedio 2004. godine. Za poboljšanja u strukturi kako punjenja tako i izvršenja proračuna, dobili smo i priznanje OESS-a tijekom 2007. godine. Ako imamo u vidu još uvijek aktualnu globalnu financijsku s našim relativno skromnim proračunom, realizirali smo značajne projekte. Kapitalni projekti su vrijednosti oko 1 milijun maraka godišnje. Završili smo vodovod Ularice - Bejići – Makljenovac, novi bunar u MZ-u Žabljak, izvode se radovi na novoj bunarskoj bušotini na području „Dubokog potoka“, gdje imamo naznake znatnih i kvalitetnih količina pitke vode, na našu inicijativu izrađen je projekt regulacije korita rijeke Usora u dužini od 8,5 km od ušća Usore u Bosnu, osigurana su sredstva za dio kanalizacije u MZ Žabljak, zaokružen je sustav školstva na cijelom području općine, završeno je centralno grijanje u školama Sivša i Žabljak, završeni su radovi na sportskoj dvorani u Sivši, potpisan je ugovor za rekonstrukciju škole u Sivši, završene su aktivnosti svezi s koridorom Vc, odnosno budućoj priključnoj petlji u MZ-u Makljenovac, realiziran je projekt digitalizacije dvije katastarske općine – Sivša i Omanjska, kao i urabanistički plan za Sivšu i Srednju Omanjsku, izvode se radovi na drugoj fazi uređenja poduzetničke zone Žabljak, a izvode se i radovi na cestovnim pravcima u Sivši, Žabljaku i Omanjskoj. Završen je put Jeleči - Omanjska, uz značajnu potporu Ministarstva obrane BiH. Redovito se provodi ljetno i zimsko održavanje cesta na cijelom području općine, osigurano je uredno i stabilno upravljanje općinskim proračunom, svim studentima s područja općine osigurane su stipendije, a zajedno s općinama Tešanj i Doboj Jug skrbimo o bubrežnim bolesnicima – nabavom novih dijaliznih aparata za hemodijalizu, značajnim proračunskim sredstvima sufinanciramo Službu hitne medicinske pomoći, tako time doprinosimo očuvanju ove usluge za naše građane.

Vaša je stranka održala razgovore s predstavnicima stranaka koje sudjeluju u radu Vijeća. Kakvo je njihovo stajalište o zahtjevu za opozivom?

Točno je da je moja stranka HSS-NHI održala niz sastanaka s političkim strankama koje su bile registrirane za lokalne izbore 2008. Kako sam naveo u odgovoru na Vaša prethodna pitanja, isto tako i znatan broj politički aktivnih subjekata dao je potporu meni, odnosno izjasnio se protiv moga opoziva. Cijenim da su njihovi razlozi za takve stavove neutemeljenost navoda za moj opoziv, kao i glas protiv uzurpacije javne imovine i stavljanja osobnih materijalnih interesa iznad općih interesa građana općine Usora. Potporu za ostanak na dužnosti općinskog načelnika i svoj glas protiv opoziva dale su općinske organizacije HDZ-a BiH, DSP-a BiH i dijelom HSP BiH, dok s Narodnom strankom Radom za boljitak imamo suglasje u stavovima i korektnu komunikaciju, ali se isti nisu javno oglašavali jer trenutno nemaju vijećnika u OV-u Usore.

Kakve rezultate očekujete od referenduma?

Provodio sam mnoge aktivnosti u komunikaciji s građanima kojima sam želio dati vjerodostojne podatke o stvarnim činjenicama, koje se uvijek mogu provjeriti i istodobno demantirati objede interesne grupacije koja je pokrenula postupak moga opoziva. U tim kontaktima s usorskim građanima stekao sam pozitivnu sliku o odnosu naših građana spram ovih aktivnosti, tako da sam uvjeren da će se građani općine Usora u znatnoj natpolovičnoj većini izjasniti protiv mog opoziva s dužnosti općinskog načelnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?