NOGOMET

Željezničar, Široki, Borac i Zrinjski u Europi odigrali 106 utakmica

braga
VL FOTO
23.06.2010.
u 15:52

Izgledi Širokog Brijega i mostarskog Zrinjskog za prolaz u iduću fazu su 50:50 posto

Najtežega protivnika u ovogodišnjim Uefinim kupovima od klubova iz Bosne i Hercegovine dobio je sarajevski Željezničar. Hapoel iz Tel Aviva bogati je i jak izraelski klub. Prvak Izraela bio je trinaest puta, isto toliko puta osvajao kup. Izraelce dobro pamte Širokobriježani s kojima su se sudarili u drugom pretkolu Lige prvaka 2008. godine. Hapoel Tel Aviv je oba puta pobijedio sa po 3:0.

Vratar im na SP-u

Izraelci jedini od klubova koji se susreću s predstavnicima Bosne i Hercegovine imaju u svojim redovima svoga člana na SP u Južnoj Africi (vratar Nigerije (Vinsent Enyjema). No, Željezničar je klub bogate europske tradicije, jer je u raznim Uefinim natjecanjima (Kup sajamskih gradova, Kup Uefa, Kup europskih prvaka) odigrao ukupno 54 utakmice (24 pobjede, 14 neodlučenih i 16 poraza). Najveći uspjeh postigao je u sezoni 1984/85. kada je u Kupu Uefa igrao u polufinalu (protiv mađarskog Videotona 1:3 i 2:1). Široki Brijeg osmi put uzastopno igra u Europi. U 28 nastupa ima 12 pobjeda, tri neodlučene igre i 13 poraza.

Protiv Olimpije iz Ljubljane papirnati je favorit, no ne treba zaboraviti da je Olimpija najslavniji slovenski klub (utemeljen još 1911), četverostruki je prvak Slovenije. Olimpija je nakon stečaja pala u treću ligu, ugasila se, ali je sada opet u usponu. Zrinjskom je ovogodišnji izlazak u Europu šesti uzastopni. Da su Mostarci uspjeli zadržati momčad koja je završila proljetnu sezonu, mogli bi sa sigurnošću reći da će preskočiti Tobol iz Kazahstana, a onda u drugom pretrkolu još sigurnije proći slabašni SP Tre Penne iz San Marina. Ovako... Teži protivnik od zagonetnih Kazahstanaca Mostarcima će biti iscrpljujući put u daleku srednjoazijsku državu.

Zrinjski do sada ima 14 nastupa u Uefinim natjecanjima (6, 2, 6).

Borac može proći

Borac je za protivnika dobio švicarskog drugoligaša Lausannu. Realno je očekivati da Banjalučani izbore prolaz u drugu fazu natjecanja, jer ljetos nisu suviše mijenjali svoju momčad. Borac je u europskim kupovima do sada nastupao svega tri puta, odigravši ukupno deset utakmica (5 pobjeda, 2 neodlučena ishoda i 3 poraza). Najveći mu je uspjeh velika pobjeda u Banjoj Luci protiv belgijskog Anderlechta 1976, ali su Belgijci bili ukupno bolji (1:0, 0:3).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije