SRAMOTNO

ZH županija u bankrotu, a prosvjeta traži veće plaće

učionica
Arhiva VL
30.01.2011.
u 11:06

Da je situacija uistinu ozbiljna, govori činjenica da je upitna isplata plaća svim proračunskim korisnicima

Iako u većim zemljama svijeta velika gospodarska kriza već polako prolazi, pred Bosnom i Hercegovinom je najteža financijska godina od završetka rata, tvrde stručnjaci. Broj nezaposlenih nikada nije bio veći, sve životne namirnice su poskupjele, a tek rijetke tvrtke bilježe uspješno poslovanje.

Bez plaća

Da je situacija uistinu ozbiljna najbolje pokazuje situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji koja je u pravom financijskom kolapsu. Naime, dugovanja ove županije iznose čak 45,8 milijuna maraka, zbog čega je Vlada ove županije prisiljena raditi na uštedama na svim stavkama gdje je to moguće. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić je kazao da je situacija ozbiljna te da Vlada radi na planu uštede. Zbog već navedene situacije u pitanju je čak i isplata plaća proračunskim korisnicima. Iako su u istu poziciju dovedeni svi djelatnici koji plaću primaju iz županijskog proračuna, pobunili su se samo prosvjetni djelatnici koji ujedno imaju i najveća primanja. Naime, iako i sada imaju najveću plaću među proračunskim korisnicima Sindikat prosvjetnih djelatnika ne odustaje od zahtjeva da se od 1. lipnja 2010. plaća prosvjetnih djelatnika poveća 10 posto. Oko ovog zahtjeva Vlada ZHŽ-a i predstavnici sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ZHŽ-a su održali već nekoliko sastanaka, međutim dogovor još nije postignut. Ovakav zahtjev u situaciji u kojoj se nalazi županija ne samo da nije realan, nego je doslovno nemoguć. Prosvjetni djelatnici su najglasniji i kada je u pitanju činjenica da bi moglo doći do neisplate plaća.

Najavili štrajk


Predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić izjavio je kako prosvjetni djelatnici nisu krivi za nastalu situaciju te da je sasvim realno očekivati štrajk ukoliko isplata plaća ne bude redovita. Zanimljivo je spomenuti da već neko vrijeme u ovoj županiji samo prosvjeta pokazuje nezadovoljstvo situacijom, dok primjerice policija (iako imaju manje plaće te svakodnevno na radnim mjestima riskiraju živote), koja također snosi posljedice stanja u proračunu, nastavlja normalno obavljati posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?