O POMILOVANJIMA

Živko Budimir: Znao sam da su kriminalci, nisu u zatvoru časne

živko budimir
13.08.2013.
u 17:00

"Nisam za treći entitet. To bi bio veliki poraz Hrvata u BiH jer bismo time mi Hrvati izgubili velik dio teritorija"

U intervjuu za Večernji list predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji se odmara na otoku Viru, negira optužbe da je dobio mito za pomilovanje zatvorenika u Federacji BiH.

Kako vam je bilo u zatvoru i jeste li se možda susreli s Glavašem?

Nije mi bilo ugodno, niti je bilo korektno prema meni: 30 dana bio sam doslovce u samici. Cilj im je bio slomiti me, ali nisu uspjeli. Ja sam vojnik, mogu puno izdržati. Vježbao sam, čitao i molio. Jedanput sam razgovarao s Glavašem, no stražar nas je odmah na grub način razdvojio jer nisam smio ni sa kim komunicirati.

Kako to da ste uopće prošli granicu usred istrage zbog primanja mita za puštanje osuđenika na slobodu?

Granicu sam prošao normalno. Meni nije uzeta putovnica i nije mi zabranjeno putovanje. Živim i funkcioniram normalno kao da se ništa nije dogodilo nakon što je Ustavni sud BiH rekao da nije ni bilo razloga za zatvaranje, koje nije bilo ni zakonito.

Imate li osiguranje na Viru?

Moje osiguranje čine supruga i dvoje djece. Nemam nikakvo drugo osiguranje. Kakav bi to bio odmor da vas dan i noć čuvaju? Ovdje na Viru osjećam se sasvim sigurno i nema potrebe ni za kakvim osiguranjem. Mogu vam reći da sam se psihički jako dobro oporavio nakon svega što sam prošao.

Zašto ste pomilovali toliko osuđenika? Optužuju vas da nitko nikada prije nije pomilovao toliko kriminalaca!

Nije istina da sam ja pomilovao najviše kriminalaca. Predsjednik Federacije Šoljić pomilovao je 917, Ganić 940 osuđenika, a ja sam ih pomilovao 200. Kad to usporedimo, vidi se da se radilo o čistoj manipulaciji kako bi me diskreditirali ne samo u BiH već i u cijeloj regiji. Kako nisu mogli nikako drugačije, na taj su me način pokušali smijeniti.

Jeste li znali da ste pomilovali kriminalce?

Pa naravno da sam pomilovao kriminalce, jer u zatvorima ne sjede časne sestre. Pomilovao sam te ljude kako nalažu Ustav i zakon.

Tvrdite da vam netko podmeće, tko?

HDZ, SDP, Fahrudin Radončić...? Pokušaj promjene vlasti u BiH traje od lipnja prošle godine. Takozvana parlamentarna većina u nekoliko je navrata prekršila Ustav BiH. U bilo kojoj drugoj zemlji strankama koje krše Ustav i zakone zabranjuje se djelovanje, a u BiH takve stranke, poput HDZ-a, SDP-a i Radončića, rade normalno. Nažalost, tri čelnika tih stranaka uz potporu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokušavaju me na legalan i ilegalan način smijeniti jer sam im trn u oku.

Što mislite o savezu Dragana Čovića i Milorada Dodika?

Mislim da je to izuzetno loš i neprirodan savez. Kako Hrvati mogu biti u savezu s osobama koje do danas kreiraju i provode velikosrpske projekte?

Što mislite o trećem entitetu?

Nisam ja za to. Takav je ustroj države u BiH nemoguć. To bi bio veliki poraz Hrvata u BiH jer trećim entitetom mi Hrvati izgubili bismo velik dio teritorija koji se proteže od Livna pa sve do Neuma.

>> Potvrđena prva optužnica protiv predsjednika FBiH Živka Budimira

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije