SKANDALOZNO

Zlorabi se istina o zločinu, a tajni dokumenti Haaga dilaju

bugojno
VL FOTO
01.03.2012.
u 09:15

AID-ove strukture nastavile pritiske na utvrđivanje istine o proteklome ratu BiH

Kada su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović svim silama nastojali uvjeriti glavnog Haškog tužitelja Sergea Bramertza i vodstvo Haškog tribunala da se svi spisi, dokazni materijali, građa teška više tona nakon okončanja rada ovog međunarodnog suda pohrane u Sarajevu, zasigurno nisu očekivali da će njihove napore minirati upravo samo Sarajevo. Radi se o dijelu ratnih bošnjačkih obavještajnih ali i političkih struktura kojima je cilj zataškati sve zločine koje su činile postrojbe Armije BiH te s druge strane nastaviti promovirati crno-bijelu priču o ratu u BiH i podjeli na “good and bad guys”. Ne libe se autori ove strategije otvoreno prijetiti svjedocima ili ih ucjenjivati koristeći čak i službene institucije države kao što je bilo u slučaju visokopozicioniranih obavještajnih službenika koji su visoke pozicije zamijenili klupama za optuženike.

Odvjetnici i obavještajci

Naime, posljednjih se dana pojavljuje desetine dokumenata koje dilaju ključni AID-ovi igrači preko kojih su tone materijala otišle u Haag, a sada se pak mogu gotovo kupovati ili prodavati te “dilati” na medijskoj tržnici. U takvim uvjetima zasigurno je da dokumentacija Haškoga tribunala neće završiti u Sarajevu, a navodni branitelji Bosne i Hercegovine, u ovome slučaju, su i najveći njezini protivnici. 
Svi potencijalno “opasni” svjedoci pred Sudom BiH koji bi mogli potvrditi krivnju optuženih za brojne zločine od Bugojna do Grabovice su se već našli na udaru tog paraobavještajnog aparata kojega koordinira i dio odvjetnika koji su bili sastavni dio cijele strukture.

Jednako tako izravno se nastoje izmisliti spletke kako kompromitirati istražitelje, pa i cijele institucije a napose Tužiteljstvo BiH. Državna tužiteljica, koja je otvorila najosjetljivije slučajeve ratnih zločina nad Hrvatima, Vesna Budimir više je godina pod stalnim policijskim nadzorom što ne govori o odgovornosti sustava nego očigledno o ‘prohodnosti’ informacija koje cure iz sustava, a s druge strane nemoći da se ovi mračni centri moći definitivno razmontiraju.

Bez pritisaka

Dok nije došlo do potvrde udruženog zločinačkog pothvata u Bugojnu koji otvara prostor za nove optužnice protiv donedavno visokopozicioniranih i državnih dužnosnika ili pak napredovanja procesa za Trusinu, nisu se uopće spominjali pritisci na istražna tijela, tužiteljstvo, iako su se već uvelike procesuirali slučajeve ratnih zločina koje su počinili Hrvati ili pak Srbi od Korićanskih stijena, Srebrenice do srednje Bosne ili Hercegovine.

Komentara 3

Avatar Axel
Axel
12:36 01.03.2012.

-nije problem kada netko,pokusava mjenjati povjest, problem je kada niko nista ne radi da bi dokazao istinu!

OL
oldday
14:33 01.03.2012.

Volio bih kada bi mi netko mogao argumentirano odgovoriti kojoj vrsti novinarskog izričaja pripada ovaj tekst? Vijest? Izvješće? Prikaz? Osvrt? Komentar??? Može li mi netko ukazati na jednu jedinu konkretnu činjenicu u gornjem tekstu? I ona jedna jedina koja se pojavljuje u tekstu (a ostalo su sve naklapanja i insuinacije) o Vesni Budimir, protumačena je na način koji je, blago rečeno, diskutabilan. Jadni čitaoci, jadne novine, jadna je zemlja... u kojima se i ovakvi skribenti nazivaju novinarima. 1992. godine Večernji List je imao nakladu od 450.000 primjeraka. Sa ovakovim novinarima i urednicima koji puštaju ovakve tekstove, neće proći mnogo vremena kad će i Večernje krenuti \"svijetlim stopama\" starijeg brata - Vjesnika.

OL
oldday
13:14 02.03.2012.

Iskreno se nadam Admine da si pročitao osnovne značajke novinarskog rada na koje je upućivao link prije nego si ga pobrisao!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?