Disretacija

Značajan doprinos medicinskoj znanosti

Obrana
VL FOTO
07.05.2012.
u 12:31

Doktorska disertacija predstavlja originalno istraživanje iz ove oblasti, te predstavlja značajan doprinos medicinskoj znanosti

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, prim. dr. sc. Dragan Piljić, dr. med., specijalist opće kirurgije i subspecijalist vaskularne kirurgije pred komisijom u sastavu: prof dr. sc. Farid Ljuca, prof. dr. sc. Tomislav Klokočovnik i prof. dr. sc. Šefik Hasukić, obranio je doktorsku disertaciju na temu “Značaj smanjenog unosa tekućine u tretmanu pacijenata operiranih zbog aneurizme abdominalne aorte metodom minilapratomije”.

 Originalno istraživanje

 Doktorska disertacija predstavlja originalno istraživanje iz ove oblasti, te predstavlja značajan doprinos medicinskoj znanosti. Pod mentorstvom Prof dr.sc. Tomislava Klokočovnika istraživanje je provedeno u periodu ožujak 2009. - veljača 2012. g na Kliničkom odjelu za kirurgiju srca i krvnih žila KC Ljubljana i Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla na 60 bolesnika koji su operirani mini-laparotomijskom metodom zbog aneurizme abdominalne aorte (AAA). Pacijenti su bili podijeljeni u 2 skupine. Prvu kupinu činilo je 30 bolesnika koji su za vrijeme operacijskog zahvata i u postoperacijskom periodu dobivali definiranu smanjenu količinu tekućine, a drugu (kontrolnu) skupinu činilo je 30 bolesnika koji su dobivali standardnu količinu tekućine. Ovim istraživanjem je dokazano da su pacijenti koji su operirani mini-laparotimjskom metodom uz definirani smanjeni unos tekućine imali značajno bolje rezultate liječenja koji su mjereni pojavom postoperacijskih komplikacija, dužinom boravka u jedinici intenzivnog liječenja i ukupnog boravka u bolnici. AAA se javlja u 4-8 posto muških osoba i u oko 1,5 posto žena životne dobi 60 godina. Aneurizma promjera do 5 cm liječi se konzervativno, posebnu važnost imaju prestanak pušenja i kontrola krvnog tlaka. EVAR metoda predstavlja implantaciju stent grafta u aneurizmatsku vreću minimalno invazivnim postupkom. Najbolja metoda liječenja AAA je kirurški zahvat koji se izvodi u općoj anesteziji. Operacijski pristup može biti: klasična laparotomija (rez dužine 30-40cm), minilaparotomija (8-10cm), retroperitonealni pristup ili laparoskopskom tehnikom. Pravovremena dijagnoza i adekvatno liječenje ublažava simptomatologiju, te prevenira rupturu AAA koja nerijetko dovodi do smrtnog ishoda.

 Rezultati

 Na osnovi dobivenih rezultata ovog istraživanja, jasno je dokazano da mini-laparotomijska tehnika uz definirani smanjeni unos tekućine za vrijeme operacije i u postoperacijskom razdoblju predstavlja metodu izbora u liječenju AAA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?