Željko Dilber:

'Znam tko je dao uhititi Gotovinu, ali ne smijem reći'

gotovina (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
18.11.2012.
u 21:05

U razgovoru za Večernji list podsjetio se Dilber događaja od podizanja optužnice, preko prve osuđujuće do oslobađajuće presude

Željko Dilber od trenutka izricanja oslobađajuće presude nije se odvajao od generala Ante Gotovine. U nedjelju ujutro napustio je Zagreb i kuću svoga kuma radi obilježavanja obljetnice tragedije u Škabrnji.

– Pitaju se mnogi zašto general nije danas došao u Vukovar i Škabrnju. No, moram vas posjetiti da je generalu Gotovini u vrijeme pritvora, na žalost, umro otac i da je tadašnja vlada ponudila i avion nakon što mu je sudac dopustio dolazak na pogreb te da je on tada to odbio tvrdeći da ne želi od pogreba svoga oca praviti cirkus. On nije htio ni danas svojim dolaskom obilježavanja tragedija kakve su Vukovar i Škabrnja staviti to u drugi plan. Zasigurno će general Gotovina uskoro odati počast i položiti vijence žrtvama i Vukovara i Škabrnje – rekao nam je Željko Dilber na obilježavanju obljetnice škabrnjske tragedije.

Tiha sreća i obitelj

U razgovoru za Večernji list podsjetio se Dilber događaja od podizanja optužnice, preko prve osuđujuće do oslobađajuće presude. U svom prisjećanju izrazio je ogorčenje pojedincima koji su, uz generala Gotovinu, proganjali i njega i druge generalove prijatelje i članove obitelji, no ni to mu tijekom razgovora nije moglo skinuti osmijeh s lica zbog slobode za svoga prijatelja, kuma i suborca.

>>FOTO Pogledajte kako su generali slavili u Vladinu zrakoplovu

– Kada sam čuo prvu presudu od 24 godine, doživio sam šok. Nekoliko dana nakon presude shvatio sam da se uopće ne sjećam ničega što se događalo na putu avionom iz Haaga do Zagreba. U petak, kada su generali oslobođeni, dogodila se druga krajnost. Suza mi je došla na oko. General je na putu bio tih iako se na njemu vidjelo da je sretan. Usudio bih se reći da u tom trenutku ni sam nije bio svjestan činjenice da je samo sat i pol prije imao 24 godine zatvora, a potom je postao slobodan čovjek. No, onda je uslijedio velebni doček koji je ostavio traga i na mene, a možete misliti kako je njemu bilo. Potom je konačno stigao kući i, unatoč nama koji smo se oko njega veselili i pjevali, on je cijelo vrijeme bio uz svoju obitelj i time je pokazao što mu je nedostajalo – kazao nam je Željko Dilber. Osvrnuo se i na napad saborskog zastupnika HDSSB-a na HDZ i stao u obranu šefa stranke Tomislava Karamarka.

>>Gotovina uživa na slobodi: Za prijatelje pripremio i pršut

Neka me ne vuku za jezik

Tvrdi da su na žalost postojali pojednici na čelu HDZ-a koji su maltretirali i proganjali generala  Gotovinu i njega, ali da među njima nije bio Karamarko - a oni koji potiču Burića na ovakvo politiziranje i neistine bili su  jako blizu tim krugovima. Ako nastave, kaže Dilber, morat će ih podsjetiti što su o generalu puštali “ispod žita”, kako su ga blatili da bi mu smanjili ugled u javnosti, posebno među braniteljima.

– Bolje da me Burićevi šaptači ne vuku za jezik, zato jer o tome tko je locirao i uhitio generala Gotovinu Burić i ostali mogu samo špekulirtati i korisiti u politikanske svrhe. Istina još nije poznata hrvatskoj javnosti, ali ja se nadam da će i to izići na vidjelo. Ja je znam, ali o tome ćemo kada se za to stvore uvjeti - zaključio je Dilber.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije