DIJANA MILIĆ

Žrtva sam osvete iz slučaja seks- skandala s profesorima prava!

milic
VL FOTO
12.05.2011.
u 09:43

Suspendirana tuzlanska tužiteljica u eksluzivnom razgovoru govori nakon optužnice koju je Županijsko tužiteljstvo Zenica podiglo protiv nje ‘zbog nagovaranja i seksualnog zlostavljanja svjedokinje’

“Ja sam Ja, a ti si Ti”- ključ je pravosuđa u BiH u kojem se uglavnom vlada po sustavu kako- kome! Očito se po toj matrici kroji i sudbina njihovih (ne)posrnulih djelatnika. Dok jednima javno padaju glave zbog ‘fatalnog’ pokušaja poljupca u ruku mlade cvjećarke (ex državni sudac Vlado Adamović) ili korištenja službenog vozila zbog odnošenja supruginih nalaza u bolnicu (ex zamjenik glavnog tužitelja u Tuzli Slaven Koval), drugima grijeh nije bio ni više od desetljeća raditi s lažnom diplomom prava (ex federalni tužitelj Sead Temin) ili krivotvoriti potpise svojih kolega zbog kredita (ex županijski tužitelj u Mostaru Edin Kotlo)... Jesu li neki federalni mediji pronašli novo žrtveno janje ili vuka, pitamo netom suspendiranu tuzlansku tužiteljicu Dijanu Milić, koja se drznula u pokušaju podizanja optužnice protiv nekih profesora Pravnog fakulteta Sarajevo, osumnjičenih za seks - skandal sa studenticama isturenog odjela u Tuzli. Za istrage su se spominjali profesori- Zdravko Lučić, Bajro Golić, Fuad Saltaga, Nijaz Duraković, Sead Omerbegović i Enes Durmišević, a sporna je korupcija, razuzdane zabave i seks zbog ocjena. Kako nam odgovara, suspendirana je nekoliko dana prije podizanja optužnice protiv trojice osumnjičenih (njihova imena odbija spomenuti, nap.a), od ukupno njih devet u slučaju ‘profesori’, što je više od dvije godine radila s dvoje svojih kolega, zamjenika glavnog tužitelja. Međutim, u rekordnom roku, iz susjednog delegiranog Županijskog tužiteljstva u Zenici biva optužena za nagovaranje svjedokinje Đuke Gavrić zvane Ceca da na sudu promijeni iskaz te da za navođenje na prostituciju optuži (već optužene) nevjenčane supružnike i u međuvremenu na ukupno 2,6 godine zatvora nepravomoćno osuđene vlasnike motela Royal Šemsu Mrkaljević i Mehdinu Čirić, te da kao korisnika tih usluga spomene i ravnatelja MUP-a Tuzlanske županije Nedima Mutapčića. U drugoj točki optužnice, koju potpisuje zenički tužitelj Branislav Tomaš, spominje se pak i seksualno iskorištavanje te svjedokinje u pansionu Kipovi, i to u dva navrata, kao i na zadnjem sjedištu službenog vozila. I gle čuda, tome iskazu prokazane prostitutke odmah je povjerovao i općinski sudac za prethodni postupak i ekspresno, 11. travnja, potvrdio optužnicu protiv tužiteljice Milić.

- Suspendirana sam za tri dana, a tu optužnicu još nisam ni vidjela, kao ni moja obrana (Josip Muselimović i Ana Primorac, nap.a). Nemam informaciju ni oko termina izjašnjenja o krivnji. Kažu da me ne mogu naći na dvije adrese koje koristim, iako na njih dobivam svu ostalu poštu. Dva puta su me zbog toga ispitivali. To je smiješno i očito montirano, a tko to sve radi ne bih vam znala reći!

Koliko znamo, ne radi se samo o iskazu svjedokinje Gavrić, nego se kao dokaz ističe i jedan audio- zapisu iz sobe pansiona Kipovi, gdje ste je, prema navodima optužnice, u noći na 5. siječnja dodirivali i ljubili po intimnim dijelovima tijela, svlačili majicu i grudnjak te zavlačili ruku u gaćice s nakanom da s njom ostvarite seksualni odnos, obećavajući da će time sebi kao osumnjičena osigurati povoljniji položaj, na što Gavrić nije pristala, te i navodnim lascivnim SMS porukama koje ste joj slali?

- Da, čula sam da postoji i audio-zapis na kojem se čuje samo glas svjedokinja na čijem iskazu se i zasniva čitava optužnica protiv mene. Navodno ju je ona sama snimila. Vjerujte, u toj sobi sam bila svega nekoliko minuta, kada sam je dovela i smjestila u pansion, i to, opet kako bi je zaštitila, na svoje ime dan prije suđenje protiv supružnika. Smatrala sam da tu noć treba biti sklonjana na sigurno, kao i još dvije svjedokinje koje su se nalazile u pansionu a da nisu ni znale jedna za druge. Rekla sam joj da se ništa ne boji te da je na sigurnom, a potom sam otišla i do ostale dvije koje su bile u drugoj sobi. Sve to skupa je trajalo 7- 8 minuta pa sam napustila pansion. Ujutro, pola sata prije početka suđenja, došla sam po nju i odvezla je do suda. Kasnije sam čula da je netko u knjigu gostiju pored moga imena nadopisao i ime svjedokinje. Rukopis je bio drugačiji. Što se tiče SMS-a, opet je riječ o porukama ohrabrenja, a nikako o onim ljubavnim, što mi se također sada spočitava.

- U optužnici se spominje i vaša prethodna zajednička noć, ona na 24. listopada, provedena u ovom pansionu, kao i dodirivanje na zadnjem sjedištu?

Vjerujte, prvi put sam ovom pansionu bila samo početkom siječnja. Nikada prije! Čak nisam znala ni da postoji. To na zadnjem sjedištu je suvišno i komentirati.

Kako se dogodilo da upravo ta svjedokinja prije toga obuče vašu tužiteljsku togu i zajedno se fotografirate, što je i naknadno i objavljeno u medijima. Zar to ne izlazi iz nekih okvira profesionalnosti?

To se odigravalo u hodniku suda. Da i vi dođete pa pitate probati togu, dala bih vam, zašto ne? I danas doživljavam da to nije ništa strašno. Osim nje, togu je probala i još jedna svjedokinja, kao i član Udruženja građana TAKO (Tuzlanska antikriminalna organizacija), koji nas je mobitelom i fotografirao...

... i tada Vas ruži sutkinja u prolazu!?

Nije ružila, nego je samo korektno skrenula pažnju da nas snimaju kamere suda, što sam i znala. Možda mi stvarno sve to nije trebalo.

Kakvu je ulogu imalo Udruženje građana TAKO?

Za istrage protiv supružnika obratio mi se njihov član (Arnel Rahmanović, nap.a). Govorio je o slučaju i vidjela sam da ima pojedinosti. Rekao je i da često surađuje s policijom, za što sam i dobila potvrdu...

... Spominje se da ste ga Vi nagovorili da ode u motel Royal, povede u sobu jednu od žrtva prostitucije i nazove Vas, kako bi odmah poslali specijalce i izvršili pretres!

Nisam ja nikoga nagovarala, nego je on to sam učinio. Točno je da sam u roku sat vremena digla specijalce i pribavila sva potreba odobrenja za upad i pretres. Uzet je iskaz od 14 djevojka, od koje su tri bile maloljetne. Vlasnici su uhićeni, optuženi i osuđeni. Nikad ne bih nekoga poslala u takvo što jer mi je vrlo dobro znano da to jedino smiju raditi posebno obučeni prikriveni istražitelji. Čista srca kažem, ponosna sam na taj odrađeni slučaj.

Što mislite gdje je onda izvor vaših sadašnjih nevolje?

Teško je to reći. I prije slučaja s profesorima imala sam neugodnih situacija, prijetnji i pritisaka. Dražavna sutkinja Azra Miletić otvoreno mi je prijetila i govorila da će mi kad- tad zagorčati život jer sam optužila njenog sina za nanošenje lakših tjelesnih ozljeda, a protiv mene je iz Sarajeva, također ne baš ugodnim riječima, pisao i sudac Izo Takić, nakon što sam za svjedoka pozvala njegovu kćer u slučaju ‘profesori’. U to vrijeme sam se sukobila i sa svojim nadređenim u Odjelu za krvne i seksualne delikte Mugdimom Zuličićem kojega sam prijavila za verbalni seksualni mobing.

Zašto Vam spočitavaju da ste odugovlačili u istrazi s ‘profesorima’, pogotovo što je kod njihova nepravomoćno osuđenog pa oslobođenog vozača Jasmina Mašića navodno pronađeno mnoštvo indexa, ispitnih pitanja i ostalog dokaznog materijala? Navodi se i da ste upravo Vi odugovlačili, opstuirali i privatizirali taj slučaj te da će ‘ugledni profesori ostati ugledni, a studentice zaboravljene’, kao i to da ste dio spisa odnijeli sa sobom i glumite žrtvu!

- Ne može se tako lako optužiti ljude. Izuzeli smo čak 5000 dosjea studenta, a to je obiman materijal. Htjeli smo utvrditi sve činjenice. U istragu se uključila SIPA-a pa je točno da sam više vremena provodila kod njih nego na svome radnom mjestu. Doista se ozbiljno radilo. Ma, samo pročitajte optužnicu protiv Jasmina Mašića i Senada Habibovića, koji je osuđen zbog ucjene jednog profesora (Sanjin Omanović koji je prijavio ucjenu sa spornim video zapisom u kojem se navodno konzumira kokain, nap.a), i sve će vam biti jasno. Upravo zbog osjetljivosti čitava slučaja, svjedoke sam pozivala i saslušavala u SIP-i, a danas mi se spočitava da sam i privatizirala slučaj. Ja sam njegova žrtva i sada živim u infarktnom stanju- tihim glasom zaključuje optužena tužiteljica Milić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije