Šef MOL-a

Zsolt Hernadi postao lice s Interpolove tjeralice!

Zsolt Hernadi
Screenshot/Interpol
02.10.2013.
u 17:20

USKOK Hernadija sumnjiči da je Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom.

Interpol je na svojim internetskim stranicama objavio "crvenu tjeralicu" za prvim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem. U Interpolovoj tjeralici piše da Hernadija traže hrvatske vlasti zbog kaznenog progona i sumnje u davanje mita.

Ravnateljstvo policije je jučer uredu Interpola u Lyonu poslalo zahtjev za raspisivanjem međunarodne tjeralice za Zsoltom Tamasom Hernadijem kojeg USKOK sumnjiči da je Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom. Zahtjevu za raspisivanje međunarodne tjeralice dodan je i zahtjev za raspisivanje europskog uhidbenog naloga.

Određen mu je istražni zatvor

Međunarodna tjeralica vrijedi u svim zemljama koje su članice Interpola, a njih je poveći broj tako da je Hernadiju trenutno praktički onemogućeno kretanje izvan Mađarske budući da su Mađari u više navrata poručili da on neće biti ni uhićen ni izručen jer se radi o zaštiti njihovih nacionalnih interesa.

Prošlog petka je na zahtjev USKOK-a sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, jer se Hernadi ni prošlog tjedna nije odazvao pozivu USKOK-a.

Istraga pokrenuta u ljeto 2011. godine

Hrvatsko pravosuđe Hernadija tereti da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi osigurao da MOL preuzme upravljačka prava u Ini. USKOK je istragu pokrenuo u ljeto 2011. godine, a optužba glasi da su se Hernadi i Sanader dogovorili kako će Sanader za 10 milijuna eura mita pomoći MOL-u da stekne upravljačka prava u Ini.

Tako je i bilo pa je MOL početkom 2009. godine prilikom izmjene i dopune međudioničarskog ugovora stekao većinu u upravljačkim tijelima Ine, a pored toga još je realiziran neprofitabilan plinski biznis.

>>MUP poslao Interpolu zahtjev za tjeralicu za Hernadija

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije