Središnja Bosna

Županija preduhitrila Federaciju, već raspisali natječaj za rudnik zlata

Zlato
15.09.2012.
u 10:16

Bakovići i sada leže na zlatu. Koncesije traže brojne tvrtke, ali za sve treba prvo suglasnost Mjesne zajednice

Erdal Trhulj, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije nedavno je boraveći u Vitezu izjavio kako će Vlada Federacije BiH raspisati natječaj za rudnik zlata u Bakovićima.

Raspisali natječaj

Međutim, zakon o koncesijama plemenitih metala na razini Federacije BiH još nije usvojen, tek je u proceduri. Županijsko ministarstvo gospodarstva ipak je nedavno raspisalo natječaj za dodjelu koncesije za rudnik zlata u Bakovićima prema važećem županijskom Zakonu o koncesijama. Vlada Srednjobosanske županije još je u veljači ove godine donijela odluku da se raspiše javni natječaj za dodjelu koncesije za rudnik zlata u Bakovićima kod Fojnice. Za taj rudnik čija je eksploatacija trajala do 1938. interes su pokazale mnogobrojne kompanije iz Rusije, Australije, Bliskog istoka jer su istraživanja, vršena još u vrijeme Austrougarske monarhije, pokazala da je koncentracija zlata u prostornom metru jalovine od 10-15 gr, dok je prema tvrdnjama stručnjaka iz ove oblasti ekonomska isplativost eksploatacije od 3-5 grama po prostornom metru rude. Dvije tvrtke iz Srednjobosanke županije već su dobile suglasnost Mjesne zajednice Bakovići da mogu konkurirati za dodjelu koncesije za istraživanje, a onda i za eksploataciju. - Točno je da je tvrtka Au-aurum iz Jajca dobila suglasnost Mjesne zajednice Bakovići za pokretanje procedure za dobivanje koncesije za istraživačke radove i eksploataciju. Mi smo već boravili na tom terenu, razgovarali s mještanima i obećali zaposliti domaću radnu snagu, ako dobijemo koncesiju na natječaju, kaže nam Boško Barišić dioničar poduzeća Au-aurum iz Jajca.

Potrebne suglasnosti

Suglasnost na istraživačke radove od Mjesne zajednice Bakovići dobila je i tvrtka Nemetal-Komerc iz Kiseljaka. Suglasnost je potvrdilo i Općinsko vijeće Fojnice, ali one još uvijek ništa ne znače, tvrdi nam predsjednik Mjesne zajednice Bakovići Ivo Markija. - Mi jesmo za razvoj i napredak, jer Bakovići su, zahvaljujući rudniku zlata, mali struju i prije Fojnice. Dali smo suglasnosti za istraživačke radove i ako rezultati pokažu da vrijedi raditi eksploataciju onda ćemo dogovarati s investitorima koji dobiju koncesiju. Jer i za istraživačke radove, ali i za koncesiju Mjesna zajednica daje suglasnosti. S druge strane vidite problem izgradnje mini hidrocentrale u Gojevićima. Oni koji su izdavali odluke o gradnji “zaboravili” su pitati lokalnu zajednicu odnosno mještane daju li pristanak da se na njihovom teritoriju gradi mini hidrocentrala. Čak se ni općina nije pitala i zbog toga su nastali problemi, blokade, prosvjedi, tvrdi Ivo Markija. Koncesija za istraživanje i eksploataciju zlata u Bakovićima dodjeljuje se na 30 godina, a jednokratna naknada za koncesiju istražnog prostora je najmanje 200 KM po hektaru. Postotak prosječne cijene po toni iskopane rude je najmanje 3 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?