RASPODJELA NOVCA

Županijama 10 milijuna KM manje

parlament
VL FOTO
13.01.2012.
u 09:38

Tijekom zasjedanja Doma naroda se na izvjestan način dogodio raspad koalicije jer je za većinu amandmana koje je tražio hrvatski klub glasovao Josip Perić iz HSP-a, nasuprot kolegama u Vladi, a za brojne stavke glasovali su i iz SDA

Svi zahtjevi hrvatskih izaslanika u Domu naroda kojim su tražili potporu županijama, socijalnim ustanovama odbačeni su, a proračun Federacije BiH kojim će ovaj entitet i u 2012. živjeti na svojevrsnoj ‘teki’ te će samo povećati ukupnu agoniju.

Podjele platformaša

No, ono što se potvrdilo tijekom zasjedanja Doma naroda jeste da se i na izvjestan način događa raspad velike platforme jer je za većinu amandmana koje je tražio hrvatski klub glasovao Josip Perić iz HSP-a nasuprot njegovih kolega u federalnoj Vladi, a za brojne stavke glasovali su i zastupnici iz SDA. No, ono što posebno razočarava u aktualni saziv vlasti u FBiH jeste to, što su unatoč nerealnom i očekivanom zaduženju od 350 milijuna maraka od čega će 290 milijuna biti putem trezorskih zapisa, da su odbacili podržati amandman predsjednika kluba Hrvata Radoja Vidovića o potpori županijama koje su u iznimno teškoj situaciji, ali i socijalnim i obrazovnim institucijama kao što je Majčino selo u Međugorju ili pak zgrada travničke gimnazije koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije. 
“Mi smo u ime kluba predložili i amandman da se povećaju izdvajanja za pomoć županijama s predviđenih 12 na 27 milijuna maraka i predložili da se ta sredstva rasporede na Posavsku, Podrinjsku, Hercegbosansku, HNŽ, Srednjobosansku i Zapadnohercegovačku županiju”, rekao je Vidović, koji je istodobno predložio da se naprave uštede na drugim stavkama.

Selman vs. Mašić i SDA

Prema tome prijedlogu Posavskoj županiji bi se izdvojilo još osam milijuna maraka Srednjobosanskoj županiji kao i HNŽ-u dva, Hercegbosanskoj županiji šest milijuna, a ZHŽ-u milijun. Ništa od toga vladajuća većina u Domu naroda nije prihvatila. Isto je završio i zahtjev da se osigura novac za gimnaziju u Travniku kako bi se oslobodila zgrada Vrhbosanske nadbiskupije. Zanimljivo je da su žestoku raspravu oko ovog amandmana vodili čak i izaslanik SDA Salko Selman i predstavnik ostalih Amel Hadžiabdić te Damir Mašić i Desnica Radivojević iz Vlade. Amandman na kraju nije dobio potrebnu većinu ali je pokazao da je prethodna Vlada za ove namjene izdvojila 500.000, a aktualna vlast ne žele ni jednu marku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?