ODLUKE

Županije i pekari moraju postići dogovor: narodni kruh - 0,90 KM

\'Slavonija_17.04.2009. Pozega_Pecenje kruha u Pozezanki...pozezanka kruh\'
Duško Mirković/PIXSELL
22.02.2011.
u 09:54

Prema izmjeni odluke o mjerama neposredne kontrole cijena jestivog ulja, maloprodajna marža na ulje se sa sadašnjih 20 posto smanjuje na 10

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici donijela odluke o mjerama neposredne kontrole cijena šećera, i to utvrđivanjem marži, i o izmjeni odluke o mjerama neposredne kontrole cijena jestivog ulja utvrđivanjem marži. Ove odluke rezultat su nastojanja Vlade FBiH da se zaustavi daljnji rast cijena šećera i ulja.

Cijena šećera

Prvom odlukom utvrđuje se najviša veleprodajna marža za šećer kristal - tarifna oznaka 15,83, maksimalno osam posto na nabavnu cijenu i najviša maloprodajna marža 10 posto na nabavnu cijenu. Pod nabavnom cijenom proizvoda u prometu na veliko, odnosno na malo, koji obavljaju gospodarska društva, pravne ili fizičke osobe, podrazumijeva se neto fakturna cijena proizvođača, odnosno dobavljača, uvećana za zavisne troškove. Prema usvojenoj izmjeni odluke o mjerama neoposredne kontrole cijena jestivog ulja utvrđivanjem marži, maloprodajna marža na ulje se, sa sadašnjih 20 posto, smanjuje na 10 posto. Radi potrebe stabiliziranja rasta cijena osnovnih životnih namirnica, Vlada FBiH je, pored ovog, usvojila i više zaključaka. Jednim od zaključaka se obvezuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u suradnji s proizvođačima brašna/kruha sagleda kalkulacije proizvodnje brašna na bazi jedne tone pšenice, kao i kalkulacije proizvodnje jednog kilograma kruha te na temelju toga odredi realne proizvođačke cijene kruha prema tipovima brašna. Uz to, preporučeno je vladama županija da s proizvođačima kruha dogovore cijenu tzv. narodnog kruha (od brašna tipa 710 na nivou cijene 0,90 KM za veknu kruha težine 400 grama) u okviru dodijeljenih količina brašna iz pozajmice, koja će biti proveena putem Federalne direkcije robnih rezervi.

Robne rezerve

Zaključeno je, također, da će Vlada FBiH prilikom planiranja proračuna FBiH povećati izdvajanja za robne rezerve kako bi se omogućilo poduzimanje pravodobnih i učinkovitih interventnih mjera na tržištu. Isto tako, Vlada Federacije BiH će, radi prevladavanja postojeće situacije rasta cijena brašna i kruha, hitno osigurati interventnu pozajmicu 20.000 tona pšenice iz okruženja (Hrvatska, Srbija).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?