Upozorenje

Županije u raljama bošnjačkih stranaka i otimanja ovlasti

Premijeri
28.10.2013.
u 08:28

Sve ustavne nadležnosti imaju svoj novčani ekvivalent koji sebi preuzima FBiH

Čelnici triju većinskih hrvatskih županija sa sjedištima u Mostaru, Širokom Brijegu i Livnu, a priključio im se i premijer Posavske županije, oštro su se usprotivili prijedlogu većinskih bošnjačkih vlasti Federacije BiH, koje su iz mehanizma koordinacije s Europskom unijom isključile županije. Pismo takvoga sadržaja, posve opravdano i s jasnim argumentima uputili su dužnosnicima Europske komisije, BiH i Federacije BiH. Predsjednici vlada Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić, Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i Hercegbosanske županije Nediljko Rimac upozorili su samo u dijelu integracijskih procesa s EU na mali dio problema.

Prelijevanje sredstava

Ustvari, radi se o posve otvorenom protivljenju, konceptu unitarizacije Federacije BiH koji nastoje nametnuti bošnjački politički predstavnici što se godinama provodi kroz promjene zakona i propisa, pa i ustavne promjene koje je nametnuo visoki predstavnik Wolfgang Petritsch. Naime, županije imaju osam podijeljenih i 12 isključivih nadležnosti, zbog čega je nemoguće uspostaviti mehanizam za pregovore s EU bez izravne uključenosti županija. I na sve, ne samo podijeljene nadležnosti kao što je jamčenje i provedba ljudskih prava, zdravstvo, politika zaštite čovjekove okoline, komunikacijska i prijevozna infrastruktura, socijalna politika, provedba zakona i drugih propisa o državljanstvu i putnim ispravama državljana Bosne i Hercegovine s teritorija Federacije, i o boravku i kretanju stranaca, turizmu, kao i uporabi prirodnih bogatstava, bošnjačka politika nastoji unitarizirati. A to u praktičnom smislu znači novac, resurse i upravljanje sredstvima koje se izravno otimaju županijama. 
Kada su, pak, u pitanju budući procesi i pregovori s EU BiH, odnosno Federacija, ne može uopće predstavljati bilo koga po pitanjima uspostavljanja i nadziranja policijskih snaga, zatim pitanja obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranja obrazovanja, jednako kao i utvrđivanja i provedbe kulturne politike.

Propala inicijativa

Zbog toga je nedavni sastanak vezan uz obrazovanje u Bruxellesu doživio fijasko jer su federalne vlasti jednostavno precrtale županije. Kada im je, pak, postavljeno pitanje ustavne nadležnosti, nisu imali nikakvog odgovora, a ni mogućnosti dogovora. No, unatoč svemu, bošnjačke stranke zlorabe dominantnu poziciju, što ima za razlog i stalna trvljenja između Hrvata i Bošnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?