Tužna životna priča

Zvjezdan Erić, ratno siroče, našao majku nakon 18 godina

putovanje
reuters
21.04.2010.
u 09:55

Zvjezdanu je nakon 18 godina jedina želja bila pronaći majku i izgleda da mu se želja ostvarila

Dijete traži majku, majka traži dijete, pomozite u povezivanju obitelji... česte su poruke koje upravo u BiH čujemo, i to nakon rata.

 

Izgubljeni u ratu

 

Težak i trnovit put, tužna životna priča dječaka Zvjezdana Erića, izgubljenog u ratnom Sarajevu kojeg su nedavno, preko Udruženja Nestala djeca iz Sarajeva, pronašli u Crnoj Gori - mnoge je dirnula. Kao bebu od tri mjeseca iz konvoja djece koji je iz Doma za nezbrinutu djecu “Ljubica Ivezić” išao ratne 1992. u Italiju, odvojili su ga vojnici RS-a i ostavili. Zvjezdan je od tada pravo siroče koje je išlo od doma do doma, od udomiteljskih obitelji i raznih centra. Sada već kao mladiću od 18 godina, Zvjezdanu je jedina želja bila pronaći majku i, izgleda, želja mu se ostvarila.

- Pronašli smo Mladenku Erić, odnosno tako se nekada prezivala. Nalazi se u BiH i dogovaramo susret, kazali su nam iz Udruženja Nestala djeca koje je posredovalo u spajanju Zvjezdana i njegove majke. U pronalazak majke uključili su se mnogi iz BiH i inozemstva dirnuti ovom tužnom životnom pričom i željom da Zvjezdan nađe majku. Zvjezdan je još u Crnoj Gori, a preko Centra za socijalni rad dogovara se način kako će se spojiti s majkom i gdje će se vidjeti.

Susret će, kako doznajemo, biti vjerojatno nakon što Zvjezdan završi školu sredinom lipnja. Ide u treći razred srednje škole. Iako je proteklih dana bilo nagađanja da je Zvjezdanova majka u Kanadi, pa u Švicarskoj i Njemačkoj, ona je ipak u Sarajevu i pronašli smo je preko ljudi koji je poznaju, a javili su se nakon saznanja o Zvjezdanu, kazali su u udruženju. Doznajemo i da Zvjezdanova majka Mladenka ima još četvero djece i nalazi se u teškoj situaciji.

Istina je da je jedno vrijeme bila u Kanadi, u ratno vrijeme, kao izbjeglica, ali se vratila u Sarajevo. - Iskreno se nadamo da će se susreti sa sinom, pa makar jedanput. Sada ga nije spremna vidjeti, ali joj je rečeno da je živ te da je traži, kazali su nam prijatelji ove obitelji koji su pomogli pronaći Mladenku. Priča iz ratnog Sarajeva, povezana sa Zvjezdanom Erićem, uistinu je tužna.

 

Zadržali ga vojnici

 

Radi se o jednom od četvero djece srpske nacionalnosti koje su tadašnje oružane snage RS-a izvele iz autobusa u kojem su bila djeca na Ilidži - i zadržale. Zvjezdan je rođen 5. ožujka 1992. u Sarajevu i živio je na području općine Centar. Dječak je od dana izvođenja iz autobusa imao strašno težak životni put.

Prvo je, rješenjem jednog od centara za socijalni rad iz Republike Srpske, bio dan na nepotpuno usvojenje osobi koja je živjela sama i koja nije imala ni supruga ni drugu djecu. Zvjezdanov usvojenički pravni status je reguliran dokumentom broj 543-187/ 98 od 9. lipnja 1998.

Zatim je Zvjezdan zbog teških sukobljavanja s usvojiteljicom pobjegao u Crnu Goru gdje ga je, u skladu s međunarodnim konvencijama o hitnom zbrinjavanju djece koja se nađu u stanju potrebe, a nemaju stalno prebivalište u državi u kojoj su nađena, zbrinuo tamošnji Centar za socijalni rad na čijem se teritoriju našao jer je bio maloljetan. Zvjezdan je prije nekoliko mjeseci izrazio želju pronaći i upoznati majku Mladenku koju nikada nije vidio i koje se ne sjeća, kao i djeda Sretena, ako je i živ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?