Najskuplja kuća na svijetu: Saudijski princ više platio sliku nego nogometni klub, a dom progoni morbidna tajna

17.04.2024.
u 13:42

Mohammad bin Salman postao je najmoćnija figura svjetskog nogometa onog trenutka kada je odlučio kupiti engleski nogometni klub Newcastle, ali to čak i nije njegova najskuplja akvizicija. Veliki je obožavatelj je luksuza i umjetničkih djela.

Osim nogometnog kluba, bogati saudijski princ posjeduje i najluksuzniju i najskuplju kuću na svijetu. 

On je 2015. kupio prekrasan dvorac vrijedan 270 milijuna eura, što je gotovo novac koji je dao za kupnju Newcastle Uniteda kojeg je platio 350 milijuna eura. Mohammad Bin Salman je prije devet godina došao u Francusku na sastanak s Emmanuelom Macronom, a na tom je putu i odlučio da je vrijeme da si kupi novi dom.

Za nekoga čije se bogatstvo procjenjuje na 377 milijardi eura, takvi troškovi su gotovo sitnica.

Dvorac izrađen u stilu Luja XIV. (Versaille) u Francuskoj, završen je 2011., a cijelo imanje se proteže na skoro sedam tisuća kvadratnih metara. Čuveni magazin Fortune ju je prozvao najskupljom nekretninom na svijetu.

Vinski podrum, unutarnji i vanjski bazen, akvarij s velikim ribama, noćni klub, soba za meditaciju i opuštanje, kino, teren za squash, prostorija u akvariju… Napravljena je po uzoru na poznatu francusku Palaču Versailles.

Kuća je puna skupocjenih umjetnina, a posebno ističe se slika Leonarda Da Vincija “Salvator Mundi” vrijedna 400 milijuna eura, što znači da ju je  princ platio više od kluba.

Kako je objavio “Economic Times”, sagradio ju je Emad Khashoggi, rođak ubijenog Jamala Khashoggija. Emad u Francuskoj vodi posao s luksuznim nekretninama, a sve ovo možda i ne bi bilo čudno da Bin Salman nije tužen za suučesništvo u ubojstvu spomenutog novinara.

Također, dvorac ima deset luksuzno dizajniranih spavaćih soba, oslikanu kupolu, knjižnicu i vinski podrum s više od 3000 boca, ogromnu plesnu dvoranu i ostale  svečanosti.

Osim luksuznog dvorca, Salman posjeduje i jahtu dugu 130 metara i vrijednu 530 milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?