procijepljenost djece

Alarmantno - samo 58% djece dobilo prvu dozu cjepiva protiv ospica

cijepljenje
04.05.2024.
u 13:50

Podaci koji su se mogli čuti u povodu Europskog tjedna imunizacije alarm su i poziv svima za podizanje svijesti o značaju cjepiva

Unatoč činjenici da je još 1974. godine uspostavljen prošireni program imunizacije, koji su usvojile sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije, kao i činjenici da cjepiva spašavaju živote kada je riječ o brojnim smrtonosnim bolestima, stanje u BiH je alarmantno u pogledu stupnja procijepljenosti djece, a podaci koji su se mogli čuti u povodu Europskog tjedna imunizacije alarm su i poziv svima za podizanje svijesti o značaju cjepiva u javnozdravstvenom sustavu, piše Večernji list BiH.

Procijepljenost protiv ospica je tek 58 posto, a DTP-a 52 posto.

Značaj programa

Tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna imunizacije, koji se obilježava do 27. travnja, obilježava se i prošireni program imunizacije (EPI), globalna inicijativa pokrenuta 1974. za proširenje dobrobiti osnovnih cjepiva koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. O značaju navedenog programa, koji je jedan od najvećih javnozdravstvenih uspjeha 20. i 21. stoljeća, dovoljno govori i činjenica da EPI spašava gotovo pet milijuna života godišnje.

- Cjepiva ostaju naše najjače sredstvo protiv ozbiljnih oboljenja koja ponekad imaju smrtni ishod, prouzročenih zaraznim bolestima. Zemlje su posvećene postizanju razine procijepljenosti između 90 i 95 posto kako bi zaštitile svoju populaciju formuliranjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica na temelju informiranih odluka temeljenih na podacima. Svjetska zdravstvena organizacija nastavit će podržavati te napore za dobrobit svih nas - izjavio je dr. Erwin Cooreman, posebni predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje proširenog programa imunizacije (EPI), globalne inicijative pokrenute 1974. za proširenje dobrobiti osnovnih cjepiva koja preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, počinje tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna imunizacije, koji se obilježava od 21. do 27. travnja.

Značaj procesa vidljiv je i iz kronologije određenih bolesti, pa je tako posljednji poznati prirodni slučaj velikih boginja zabilježen 1977. godine u Somaliji. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je velike boginje iskorijenjenima. Radilo se o iznimno velikom uspjehu jer su velike boginje bile opasna bolest koja je ubila svakog trećeg zaraženog. Osvrnimo se na program koji je omogućio veliku dostupnost cjepiva diljem svijeta. Naime, iako je do 1974. bilo dostupno nekoliko cjepiva za sprječavanje drugih bolesti, većina im djece u svijetu nije imala pristup, pa tako ni koristi od njih. Zbog toga je rezolucijom Svjetske zdravstvene skupštine iz 1974. uspostavljen prošireni program imunizacije, koji su usvojile sve države članice SZO-a. Cilj programa bio je omogućiti svoj djeci pristup cjepivima protiv šest smrtonosnih bolesti osim malih boginja: poliomijelitisa, tuberkuloze, hripavca, tetanusa, ospica i difterije. Tijekom proteklih godina taj je paket osnovnih preporučenih cjepiva povećan na 13 univerzalno preporučenih cjepiva tijekom cijelog života i 17 dodatnih cjepiva s preporukama koje ovise o kontekstu. Iz SZO-a pritom upućuju i na činjenicu da je, primjerice, 1974. samo deset posto djece u europskoj regiji SZO-a bilo cijepljeno protiv difterije, tetanusa i hripavca.

Zabrinjavajući podaci

Danas je taj broj porastao na 94 posto, a učestalost tih bolesti dramatično je pala. Do kraja 2022. godine 33 zemlje od 53 u regiji eliminirale su endemsko širenje ospica. Dok je dječja paraliza (polio) još bila česta u nekoliko zemalja 1974., regija je proglašena slobodnom od dječje paralize 2003. godine, podsjećaju pritom.

No, stanje u BiH prilično zabrinjava, a dokaz je podatak kako smo daleko ispod preporučenih 90 posto do 95 posto. Primjerice, samo 58,04 posto djece primilo je prvu dozu cjepiva protiv ospica, a 52,01 posto primilo je prvu buster-dozu cjepiva protiv difterije, tetanusa i dječje paralize (DTP). Navedene brojke upućuju na potrebu snažnog zaokreta i nastavka što aktivnije edukacije koja mora biti temelj prepoznavanja svih dobrih stvari koje sa sobom nosi imunizacija. Tu je i upoznavanje o novim cjepivima, među kojima se izdvaja ono protiv HPV-a, a pritom treba navesti kako Ured Svjetske zdravstvene organizacije u BiH (WHO CO BiH), u suradnji s UNICEF-om, te uz podršku EU-a i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u FBiH, RS-u i Distriktu Brčko na unaprjeđenju i provođenju redovitih programa imunizacije, kao i uvođenju novog cjepiva protiv HPV-a. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?