Zapaljiva atmosfera

Albanci prijete i ratom ako netko 'dirne' spomenik u Preševu

Kosovo
Marko Mrkonjić/PIXSELL
16.01.2013.
u 09:08

Zastupnici Skupštine Kosova, Redžep Seljimi i Nait Hasani izjavili su sinoć kako je "moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije silom budu uklonile spomenik"

Mediji u Srbiji podsjećaju kako je istekao rok koji je srpske vlast dala preševskim Albancima da sami uklone spomenik poginulim pripadnicima OVPMB u središtu Preševa ili će ga ukloniti vlast jer, kako je najavio premijer Dačić, 17. siječnja spomenik ne smije biti na tom mjestu jer neće ići na nastavak dijaloga s Prištinom za kada je u Bruxellesu zakazan taj susret.

Zastupnici Skupštine Kosova, Redžep Seljimi i Nait Hasani izjavili su sinoć kako je "moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije silom budu uklonile spomenik u centru Preševa". Seljimi, koji je zastupnik pokreta Samoopredjeljenje i jedan od najpoznatijih zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je za prištinsku televiziju Kohavizion da situacija u Preševskoj dolini može eskalirati ako se "dirne" u spomenik OVPMB.

- Napad Srbije na spomenik je napad na Albance. Ne kažem, niti pozivam na mobilizaciju, ali skrećem pozornost da situacija može eskalirati, kažem, može doći do rata - rekao je Seljimi dodajući kako oni "koji isključuju rat da bi se zaštitili Albanci, griješe".

- Spremni smo njihova prava štititi i ratom. Ići ćemo braniti Albance ako se dirne u spomenik - rekao je Nait Hasani. U jučerašnjoj izjavi, premijer Kosova Hashim Thaci pozvao je preševske Albance neka spor oko spomenika riješe dijalogom sa srpskim vlastima.

>>'Problem spomenika u Preševu može se riješiti jedino dijalogom'

>>'Dat ćemo Kosovu stolac u UN, ali i oni moraju nama nešto dati'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?