SUD BIH

Alispahić tek nakon rata čuo za zločine u selu Trusina?!

alispahic
VL FOTO
18.05.2011.
u 10:02

Alispahić je na sudu rekao da je Alija Izetbegović dao usmeni nalog da tajne službe prate Sefera Halilovića

Bakir Alispahić, svjedok Tužiteljstva BiH, tvrdi da je za zločin u Trusini saznao nakon završetka rata u BiH i da o tome nema neposrednih saznanja, javio je BIRN - Justice Report. Svjedok Alispahić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova (MUP) BiH, u nastavku suđenja ustvrdio je da mu nisu poznati detalji tog zločina jer MUP nije bio nadležan za incidente u koje je bila uključena Armija BiH. “Meni Trusina nije bila poznata ni po kojoj osnovi, tako da o počinjenim zločinima nemam neposrednih saznanja”, rekao je Alispahić odgovarajući na pitanja obrane optuženog Zulfikara Ališpage zvanog Zuka. Bakir Alispahić je obavljao dužnost ministra od lipnja 1993. do prosinca 1995. godine. Uz negodovanje branitelja, optuženi Ališpago je također postavljao pitanja svjedoku, koji mu je odgovorio da zna “Zuku komandanta” te da je on bio “sinonim za njegovu formaciju”. Uz Ališpagu, Tužiteljstvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića za ubojstva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) 16. travnja 1993. godine u selu Trusina. Prema navodima optužnice, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda Zulfikar, te Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade Neretvica, sudjelovali su u napadu na Trusinu i u ubojstvima civila i ratnih zarobljenika.

Veći dio suđenja, svjedok Alispahić je govorio o “primjeni mjera” Državne službe za sigurnost, odnosno tajno praćenje Sefera Halilovića, tadašnjeg načelnika Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH. Halilović je bio optužen pred Haaškim sudom zbog zločina počinjenih u Grabovici (Hercegovina) i Uzdolu (središnja Bosna), ali je pravosnažnom presudom iz 2007. godine oslobođen krivice.

Javnost je u dva navrata bila isključena sa suđenja jer su svjedoku predočavani dokumenti s oznakom “strogo povjerljivo”. Alispahić je rekao da je Alija Izetbegović usmeno odobrio da Državna služba za sigurnost tajno prati Sefera Halilovića.

Ključne riječi

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
17:17 18.05.2011.

Alispahić tek nakon rata čuo za zločine u selu Trusina?! Dok ja prvi puta čujem i za to selo da postoji postoji li još ? Svatko mora da sluša o zločinima ? Mnogi taje pa se i nezna a mnogigi svoje zločine nazivaju jednim izrazom herojostvo a države dijele odličja pa poslje treaže otimaju nazad jel nisu čuli za zločine.. Pa su herojima davali lovu stanove vile i mjesta pozicije generala i župana !!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?