otkriće u meksiku

Arheolozi na čelu sa Slovencem pronašli drevni grad Maja!

maje (1)
Reuters video screenshot
21.06.2013.
u 08:54

Grad su nazvali Chactun što znači "crvena stijena" ili "veliki kamen", pretpostavljaju da je u njemu moglo živjeti 30 do 40 tisuća ljudi, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se mogao utvrditi točan broj

Arheolozi su pronašli drevni grad Maja koji je stoljećima skriven u prašumama istočnog Meksika, javlja Reuters.

Tim na čelu s Ivanom Šprajcom, izvanrednim profesorom na Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, pronašao je 15 piramida uključujući i jednu koja je visoka 22,8 metara. Pronašli su i igralište, trg i visoko isklesano kamenje.

Grad su nazvali Chactun što znači "crvena stijena" ili "veliki kamen". Šprajc je kazao da je grad bio nešto manje naseljen od velikog majanskog grada Tikala u Gvatemali te da je u njemu moglo živjeti od 30 do 40 tisuća ljudi, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi procijenili točan broj.

Istraživanje je odobrio meksički nacionalni institut za antropologiju i povijest, a financirali su ga National Geographic i još dvije europske tvrtke.

Iako je nalazište bilo nepoznato akademskoj zajednici, Šprajc je pronašao dokaze da su drugi ljudi bili na njemu prije 20-ak ili 30-ak godina.

– Drvosječe su sigurno bili ondje jer smo vidjeli posjekotine na drveću – rekao je Šprajc.

Inače, Šprajc i njegov tim, da bi došli do grada, proveli su tri tjedna krčeći put kroz džunglu, a prije toga pregledali su fotografije koje je iz zraka snimilo nacionalno povjerenstvo za znanje i korištenje biološke raznolikosti i obilježili koordinate.

Prisutnost više igrališta upućuje da je Chactun bio vrlo važan grad, kazao je Šprajc. Napušten je oko 1000. godine, vjerojatno zbog demografskih razloga, klimatskih promjena, ratova i pobuna.

>> Smak svijeta nije prošao, kalendar Maja zapravo završava danas?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?