NOVI PROBLEMI

Autocesta ruši Šuškovo naselje

autocesta
Željko Hladika/Pixsell
24.02.2012.
u 11:32

Neće uspjeti niti treći pokušaj da se bez općine odredi trasa autoceste na koridoru Vc kroz područje Čapljine

Kada su se federalni ‘projektanti’ određivali posljednju trasu autoceste na paneuropskom koridoru Vc i spojnoj točki s Jadransko-jonskim koridorom onda su zasigurno na umu imali samo kako stvoriti nove probleme ili se pak radilo o potpunom diletantizmu, o čemu svjedoče brojni rezultati aktualne vlasti. Pokušavajući izvoditi ekshibicije s trasom autoceste platformaški projektani nisu žalili novca koji ovaj entitet nema, ali niti nanijeti štetu pojedinim sredinama i očito novac s ‘problematičnih područja’ preusmjeriti u Bosnu.

Izmišljanje problema

Zla namjera ili pak neznanje, teško je ponuditi odgovor, no dio trase koji je postao dostupan javnosti alarmirao je brojne sredine od Žepča do posljednjeg slučaja u Čapljini. Naime, zbog autoceste bi se sada, kako bi se zaobišao Počitelj u čapljinskoj općini, trebalo porušiti pola prognaničkog naselja Hrvata, Šuškovo na lijevoj strani Neretve. Ovakvo što šokiralo je predstavnike vlasti i same mjesne zajednice koje su kao i predstavnici grada Mostara ili Hercegovačko-neretvanske županije održale javne rasprave kako bi se odredili prema trasi nove autoceste. Zanimljivo je kako ni jedna primjedba bilo Mostara koji je još prije rata utvrdio trasu autoceste, Čapljine ili HNŽ-a vlasti u Sarajevu nisu prihvatile nego tek zabrinutosti Bošnjaka iz Počitelja, dijela Bijelog Polja i Blagaja dok su ignorirane sve preporuke ovih institucija vlasti, pa čak instituta i projektantskih kuća koje su godinama istraživale moguću trasu. Naime, prema sadašnjim nacrtima autoceste koja je korigirana na pojedinim dijelovima i za više od dva kilometra zbog čega će biti potrebno provoditi višegodišnja istraživanja. No, niti sami ‘projektanti’ buduće autoceste nisu usuglasili tekstualni, odnosno nacrt buduće spojne točke dva koridora na prostoru Čapljine.

Proturječno

Tako se u tekstu ne navode područja kojima bi trebale proći dvije autoceste, smatrajući ovaj dio spornim koji još treba usuglasiiti, dok pak s druge strane u grafičkoj razradi to se posve razlikuje od tekstualnog objašnjenja. Naime, prema nacrtu buduće trase koja se, kako je to slikovito objasnio glavni projektant ‘regularne’ trase Petar Kralj iz Instituta graditeljstva Hrvatske je očito ponovno iscrtana proizvoljno flomasterom. Naime, prema tome nacrtu i s obzirom na dosta široki obuhvat autoceste, odnosno spojne točke bilo bi ugroženo 200 obiteljskih kuća prognanih Hrvata s područja središnje Bosne koji su smješteni u Šuškovu naselju, koje je izgrađeno uglavnom novcem Vlade Republike Hrvatske. Vlasti u Čapljini već su uputile žestok odgovor ističući kako neće dati potrebna odobrenja. Naime, dok autocesta u dijelu Bosne gotovo prolazi dvorištima, u Hercegovini bi se rušile stotine obiteljskih kuća.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:09 24.02.2012.

U Suskovom selu su naseljene hrvatske izbjeglice koje je muslimanska vojska 1993 i 1994 potjerala sa podruja koje je drzala pod svojom okupacijom Tada su se sklonili na sigurno a RH im je pruzila financijsku i matrijalnu pomoc da izgradee nove domove Danas ih musalimani hoce da potjeraju i odatle

DA
daniele
21:18 24.02.2012.

@Salladin - koje gluposti. mozak ti je ko u kokosi. Ko li s tobom zivot provodi jadna li majka.

PA
park
21:19 24.02.2012.

Zakonom o eksproprijaci izvođači radova su dužni platiti sve ovjekte na trasi puta , kako legalne tako i ove druge . U Posavini cijena poljoprivrednog zemljišta je iznosila od 8-9 km po m2 , što je neviđena cijena za današnje uslove gdje možete kupiti za 500 km 1000 m2 . Uz to ko je imao kaku kućicu ili štalicu dobijao je i po 150000 km za nešto što u današnjim uslovima ne bih mogao prodati za 35000 km , ljudi su plakali zašto ta trasa ne ide preko njihove \"bašče\" . Garantujem da ti stanovnici Šuškovog sela bez puta i osnovne infrastrukture ne bi ni riječi rekli da tu zabit prodaju i kupe si lijep stan u centru Zagreba ili Mostara , ali ne mogu doći na red od tih istih dušebrižnika koji su ih i doveli u tu jebivjetrinu , koji uzgred budi rečeno trasu auto puta žele u svojoj \"bašči\" za \"male pare\" .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?