U Zagrebu osnovana udruga ‘’Klub Mostaraca’’

Barišić: Želja za povezivanjem Mostaraca u Zagrebu postoji godinama

26.04.2024.
u 13:17

U četvrtak je u Zagrebu osnovana udruga ‘’Klub Mostaraca’’. Kao cilj osnivanja udruge posebno su istaknuti očuvanje i promidžba kulturnih, tradicijskih i drugih vrijednosti Mostara te poticanje okupljanja stanovnika Republike Hrvatske koji potječu s područja Mostara i okolice. Udruga će se baviti i pružanjem humanitarne pomoći, organizacijom kulturnih manifestacija te brojnim drugim aktivnostima.

Članom udruge može postati svaka punoljetna fizička osoba koja živi izvan Bosne i Hercegovine, a porijeklom je iz Mostara, bilo da je stanovala na području Mostara ili joj barem jedan roditelj potječe s područja Mostara te svaka pravna osoba koja je zainteresirana za rad u Udruzi i davanje doprinosa u ostvarivanju ciljeva Udruge te prihvaća odredbe Statuta udruge.

Za predsjednika udruge izabran je dr. Ante Barišić, a za potpredsjednika Ivan Tomić. U upravni odbor udruge  izabrani su i Ana Jordan, Gojko Jelavić, Vlado Ćubela, Ornela Vištica, Tin Primorac, Dubravko Ćorić i Ivan Radić. U nadzorni odbor udruge izabrani su Ivan Vlaho, Krešimir Mladunović, Ljiljana Planinić, Marko Buhač, Želimir Bodiroga, Igor Ivanković i Danijel Dodig.

U uvodnom govoru pred skupštinom, potpredsjednik Ivan Tomić je posebno istaknuo važnost održavanja veze s Gradom Mostarom uz istovremeno angažiranje članova u društvenom životu Grada Zagreba, u kojem će udruga prvenstveno djelovati, te razbijanje ponekad negativnih stereotipa koji o Mostarcima postoje.

“Ova udruga nije samo za nas okupljene, već za sve Mostarce, ali i one koji se Mostarcima osjećaju. Ona je tu da se okupimo, podržimo jedni druge i zajedno ostvarimo pozitivne korake. Ne želimo biti jednodnevna ili jednokratna udruga. Želimo i sanjamo više od toga. Neka ovaj trenutak bude početak našeg zajedničkog putovanja, gdje ćemo slaviti svoju mostarsku baštinu, ali istovremeno biti aktivni sudionici u životu našeg drugog doma, Zagreba’’ istaknuo je Tomić.

Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge dr. Ante Barišić, koji je posebno istaknuo zadaću svih prisutnih da kroz provedbu zacrtanih ciljeva Udruge pokušaju vratiti dio duga gradu koji ih je sve podigao i odgojio.

“Želja za povezivanjem Mostaraca u Zagrebu postoji godinama, mogu reći i desetljećima. Ova udruga koju smo danas osnovali ima za cilj primarno povezati nas, koji smo se ovdje okupili kroz zajedničko druženje. Isto tako želimo pomoći Mostaru, upravo kroz ono što radimo, kroz naše iskustvo, da na taj način pokušamo vratiti dug gradu iz kojega smo potekli.’’ istaknuo je Barišić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?