PRVA PRIČEST

Blistali u bijelim haljinama, radosni zbog primanja Krista

pricest
Stojan Lasić
02.05.2011.
u 12:08

Sakramenti Prve svete pričesti i krizme podijeljeni su jučer i prekjučer u crkvama u Hercegovini, na svečanim misnim slavljima okupilo se mnoštvo vjernika

Malog Isusa u svoje srce jučer je prvi put primilo tisuće djece u Hercegovini. Crkve su bile svečano ukrašene, a mališani u bijelim haljinama radosno su iščekivali taj trenutak - kada će primiti bijelu hostiju.

Svečana atmosfera

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, na misi koju je predvodio don Ivan Bebek, katedralni kapelan, sakrament Prve svete pričesti primilo je 53 djece (23 dječaka i 30 djevojčica), a u crkvi sv. Petra i Pavla bilo je 140 prvopričesnika. Svećenici su u svojim propovijedima prvopričesnicima objasnili što znači ovaj dan za njih i njihovu vjeru. Naglasili su im kako na ovaj način dobivaju pravog prijatelja koji će uz njih biti čitav život i koji će ih pratiti kroz teška i radosna razdoblja, a upravo taj prijatelj je Isus koji, pričešću, ulazi u njihovo srce.

Prvopričesnicima je također pojašnjeno da se ubuduće trebaju pridržavati redovitih ispovijedi te da svojeg malog prijatelja, koji je u njihovim srcima, ne smiju vrijeđati raznim psovkama. Najsvečaniji trenuci jučer su svakako bili oni kada su svećenici pozvali prvopričesnike da se uredaju te da jedno po jedno pristupe primanju sakramenta. Na njihovim licima u isto vrijeme se mogla vidjeti radost, ali i mala trema zbog svečanoga čina. U prepunoj crkvi sv. Franje u Čapljini jučer je sakrament Prve pričesti primio pedeset i jedan prvopričesnik.

“Vi ste danas naši bijeli anđeli koji u svoja srca na poseban način primate Isusa i tako iskazujete svoju odlučnost da slijedite sve nas ostale na putu poštenog života i vjere u Boga. Iza nas su tri godine rada i učenja i vjerujte da ste jedna predivna velika ekipa”, istaknuo je u svojoj propovijedi fra Mile Vlašić.

Razna iskušenja

On je također prvopričesnicima naglasio kako su pred njima u današnjem životu brojna iskušenja koja će zajedno s Isusom u srcu uspješno svladati i oduprijeti im se. Podjela sakramenta Prve pričesti jučer je upriličena i u župnoj crkvi sv. Ante na Humcu, kao i u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, gdje je također bilo iznimno svečano. Valja spomenuti i to da su u svim crkvama prvopričesnici imali pozdravne molitve te da su prinijeli darove pred oltar. Nakon misnog slavlja i zajedničkog fotografiranja mali su prvopričesnici dobili prigodne darove od svojih vjeroučitelja te su se zajedno fotografirali u spomen na ovaj dan. Nakon svečanog obreda u crkvama djeca su radost jučerašnjeg dana podijelila sa svojim obiteljima, rodbinom i prijateljima kod kuće ili u restoranima. Sakrament Prve pričesti iznimno je važan budući da će jučerašnji prvopričesnici odsada Isusovo tijelo i krv moći blagovati na svakoj euharistiji.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gmail
gmail
09:11 03.05.2011.

“Vi ste danas naši bijeli anđeli koji u svoja srca na poseban način primate Isusa i tako iskazujete svoju odlučnost da slijedite sve nas ostale na putu poštenog života i vjere u Boga. Iza nas su tri godine rada i učenja i vjerujte da ste jedna predivna velika ekipa”, istaknuo je u svojoj propovijedi fra Mile Vlašić. -- Zar ne bi trebali slijediti Krista, a ne \"sve nas ostale na putu poštenog života i vjere u Boga\"? Mi smo svi grešnici, jedino je Bog svet. Ovaj svećenik nije franjevac, već bivši franjevac kojeg je ekskomunicirao blaženi papa Ivan Pavao II i treba naglasiti da ova pričest u Čapljini nije pričest unutar Katoličke crkve.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?