SKB MOSTAR

Bolnica vrijedna 200 milijuna KM konačno dobiva vlasnike

SKB
VL FOTO
18.09.2012.
u 14:40

Mostarska bolnica uskoro će imati pravo biti dio proračuna županija s hrvatskom većinom

SKB Mostar, jedna od najvrijednijih institucija u državi konačno će dobiti vlasnike. Nakon svih ulaganja, koji ukupno iznose oko 150 milijuna maraka, SKB Mostar se našao u apsurdnoj situaciji da još uvijek nije poznato tko je vlasnik bolnice. Na posljednjim sjednicama županijskih skupština HNŽ-a i HBŽ-a usvojen je Statut ove institucije, što je prvi korak u procesu preuzimanja vlasničkih prava. - Skupština HNŽ-a je većinom glasova usvojila statute sve tri bolnice u ovoj županiji. Statuti su usvojeni većinom glasova, a ne jednoglasno - rekao nam je glasnogovornik Skupštine HNŽ-a Musair Penava. Ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić jučer nam je u razgovoru kazao kako se konačno ušlo u završnu fazu projekta za koji se lobira već godinama.

Čeka se ZHŽ

- Još je ostalo da isti posao učini i Skupština ZHŽ-a i očekujem da će se to uskoro i dogoditi. Onda potvrda svega ide u Parlament FBiH, što je samo proceduralno pitanje. Konačno ćemo znati tko je vlasnik bolnice - ističe ravnatelj Kvesić. Dodaje kako se u trenutačnoj situaciji bolnica nije mogla nikome obratiti za pomoć u financijskom smislu, te kako bi sada napokon poslovanje bolnice trebalo biti pozitivno. - U trenutačnoj situaciji mi nismo mogli biti dio proračuna županija. Sada se to mijenja. Ubuduće će SKB Mostar dobivati novce iz proračuna županija koje preuzmu osnivačka prava bolnice. Npr. od HNŽ-a u jednoj godini za SKB Mostar se planira nekoliko milijuna maraka. Isto čine i ostale županije i mi više nećemo živjeti u bojazni hoće li SKB Mostar ponovno biti u gubitcima. U najgorem slučaju ćemo biti na nuli, što je veliki iskorak za nas - ističe dr. Kvesić.

Stalni napredak

I pored konstantnih financijskih problema u SKB-u Mostar, ova institucija je uspjela osigurati uvjete za konstantan razvoj. Uvođenje kardiokirurgije, nova Klinika za onkološke bolesti, deseci novih zahvata u kirurgiji, samo je dio onoga što je uvedeno u svakodnevni rad SKB-a Mostar tijekom posljednjih godina. Svi ovi projekti su završavani dok je menadžment bolnice pokušavao riješiti pitanja financijskih gubitaka i liječenja koja ne mogu naplatiti zbog manjkavih zakona i odredbi. Sada kada stalni fokus ne bude na financijskim problemima stvorit će se još više prostora za napredak i poboljšanje usluga koje se pružaju u ovoj instituciji.
- Imamo veliki broj mladih stručnjaka koji žele i dalje napredovati u poslu koji obavljalu. S rješenjem pitanja vlasničkih prava imat ćemo sasvim dovoljno prostora da se posvetimo svome radu, napredovanju u znanstvenom smislu i razvoju. Nadamo se kako ćemo to moći uskoro učiniti - zaključuje ravnatelj mostarske bolnice dr. Ante Kvesić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?