božićna poruka

Bozanić: Tamo gdje se zajednički moli nestaju sukobi i svađe

bozanić, srakić, josipović (1)
Robert Anić/PIXSELL, arhiva
20.12.2011.
u 15:30

Privlačnost Božića leži u tome što u njemu ne progovara isključivo čovjek i nije najprije čovjek, nego Bog, ističe kardinal u božićnoj poruci.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je poruku uoči skorih božićnih blagdana. "Bog i ovoga Božića kuca i dolazi k nama tražeći spremnost prihvaćanja njegove neizrecive novosti koja može živjeti samo ako je ukorijenjena u srcu", piše kardinal, a prenosi Informativna katolička agencija (IKA).

– On je postao čovjekom kako bi nam bio sasvim blizu. Božić nas privlači, jer govori istinom, govori rječnikom radosti, svjetla, oslobađanja, darivanja, mira i privržene ljubavi. Božić svakoga privlači i poziva, ali bez prisile sve ljude potiče da Bogu daju prostora u svom životu. Sveti Otac napominje da je mentalitet koji se odriče nadnaravnoga nesposoban razumjeti i očuvati vrijednost čovječnosti. Upravo taj mentalitet stvorio je krizu koju živimo, krizu koja je prvotno kriza značenja i vrijednosti, a koja se tek odražava u gospodarskoj i društvenoj krizi – ističe kardinal Bozanić, dodajući da Božić privlači stvaranjem i življenjem zajedništva, a najljepša slika zajedništva nedvojbeno je obitelj prožeta Kristovom prisutnošću i njegovom snagom.

Navodeći riječi pape Benedikta XVI., nedavno izgovorene u Zagrebu, kardinal potiče obitelji da budu otvorene očinstvu i majčinstvu, jer otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost. Poziva i mlade da traže i da žele Boga u svom životu, slušajući poticaje Duha, da bi mogli živjeti kršćanske vrijednosti i vrijednosti koje Božić donosi.

– Privlačnost Božića leži u tome što u njemu ne progovara isključivo čovjek i nije najprije čovjek, nego Bog. Sve što čovjeka istinski privlači, što zadire do dna njegova bića ne pripada njemu. Ljubav u susretu s Bogom nije prolazan osjećaj, i nije samo osjećaj, nego način življenja u kojem je čovjek spreman trpjeti i to trpljenje ne shvatiti kao žrtvu, nego kao radost. Tu je srce Božića. Ako smo to spremni usvojiti, otkrit ćemo što se sve krije iza ukrašavanja, blagosti, pjesama, darivanja, nježnosti, susretljivosti – piše u božićnoj poruci.

Pozivajući hrvatske obitelji na zajedničku molitvu oko jaslica, na opraštanje i pomirenje, na zajedništvo vjere i ljubavi, kardinal zaključuje: "Tamo gdje se zajednički moli nestaju sukobi i svađe; nestaju nepravde i nasilja, nepoštenja i sebičnosti; srca se mijenjaju i jača sigurnost Božje prisutnosti koja u trpljenju ne vidi besmisao, nego Božje lice iz noći Rođenja i u svjetlu Uskrsnuća, prenosi IKA.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?