Nema kompromisa

“Četvorka“ bez kompromisa o radu s Vladom

Parlament
28.08.2013.
u 09:22

Čavara poručio kako je Vladi FBiH davno izglasano nepovjerenje, te kako se nema razloga s njima organizirati sastanak

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH će prvu sjednicu nakon ljetne stanke održati 10. rujna, ali unutar ovog tijela nema konsenzusa oko inicijative predsjedatelja Fehima Škaljića (SBB) da Kolegij Zastupničkog doma održi zajednički sastanak s Kolegijem federalne Vlade.

Poruka HDZ-a BiH

Najveći protivnik takvog sastanka je HDZ BiH, a predsjednik kluba zastupnika ove stranke Marinko Čavara ističe kako neće prisustvovati takvom okupljanju ako do njega uopće i dođe, budući da iz Vlade nema odgovora na Škaljićevu inicijativu. -Sadašnja Vlada je izabrana neustavno i nezakonito, a tako se i ponaša. Parlament joj je davno izglasao nepovjerenje i nema razloga da se sastajemo s njima, objašnjava Čavara. S druge strane, Škaljić očekuje da ekonomski zakoni, pitanje federalnog proračuna i druga važna pitanja budu povod za naglašeni zajednički angažman izvršne i zakonodavne vlasti. Očito je da ni unutar postojeće parlamentarne većine u Federaciji nisu idilični odnosi, ali za sada nema najava promjene njenog sastava. Nezadovoljstvo je najveće kod hrvatskih stranaka unutar ‘četvorke’ koje upozoravaju da se problemi i otvorena pitanja ne rješavaju. Usto, hrvatske stranke ne gledaju blagonaklono ni na ponašanje SDP-a u izvršnoj vlasti Federacije BiH. Uz zakulisne političke dogovore SDP-a i Lijanovića, a u kojima povremeno sudjeluju i SDA i HSP, Vlada donosi odluke za koje nema potporu aktualne parlamentarne većine. Šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović ipak smatra da je postojeća parlamentarna većina uradila dosta posla u danim okolnostima, a da bi rezultati bili bolji da sastav Vlade odražava sastav parlamentarne većine.

Nema potpore

- Ovako, Vlada predlaže zakone koji nemaju podršku svih stranaka aktualne većine u Parlamentu, naglašava Selimović. Kako će Parlament FBiH funkcionirati nakon ljetne stanke, teško je prognozirati. Mnogo toga bi moglo zavisiti i od očekivane odluke Ustavnog suda FBiH o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Do tada, sigurno je da dva HDZ-a, pa ni SBB, neće blagonaklono gledati na prijedloge koji dolaze iz Nikšićeve vlade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?