IZRUČENJE

Čolak potpisao predaju prevaranta Rumunjima

krunoslav
VL FOTO
13.01.2011.
u 08:46

Jesenas uhićeni K. Jovanović (74) iz Zaječara osumnjičen je za prijevaru tešku 384 mil. dolara

Kako je potvrđeno iz Suda BiH, ministar pravosuđa Bariša Čolak donio je odluku kojom se rumunjskom pravosuđu dopušta izručenje Krunislava Jovanovića (74) iz Zaječara, jesenas uhićenog u Gradišci, osumnjičenog za organiziranje kriminalne skupine koja je prijevarom oštetila rumunjske banke za čak 384 milijuna američkih dolara.

Tako će Jovanovićevo izručenje obaviti Granična policija BiH, i to nakon što se o tome dogovore uredi Interpola u Sarajevu i Bukureštu. Kako smo pisali, starac je ulovljen dok je pripremao prijevaru UniCredit banke u iznosu od dva milijuna maraka. Njegov branitelj Dražen Zubak još nije dobio ovu odluku, ali mu je otprije poznato da su ispoštovane sve zakonske procedure kako bi se izručenje moglo obaviti. Naime, nisu se mogle dokazati Jovanovićeve tvrdnje da je pred Specijalnim sudom u Beogradu pravosnažno oslobođen optužbe za ta djela, a Interpol u Bukureštu je 12. listopada 2009. godine raspisao tjeralicu zbog sumnje da je bio organizator zločinačke skupine osumnjičene za krivotvorenje novca ili vrijednosnih papira, “pranje” novca i prijevare.

Djela su počinjena 2005. i 2006. godine, a Jovanović se tereti da je na osnovi lažnih mjenica američke Security Pacifik banke, koja je bankrotirala 1996. , u rumunjskim bankama podigao kredite u iznosu većem od 380 milijuna dolara. U Rumunjsku je navodno unio više od 170.000 nevažećih mjenica, koje je priložio kao jamstvo za dobivanje kredita. Od 2006. Jovanoviću se izgubio svaki trag, sve do 25. listopada, nakon što je u banjolučkoj podružnici UniCredit banke, opet na osnovi nevažećih mjenice, pokušao uzeti milijunski iznos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije